h i r d e t é s

Hónapok óta tervezte a buffalói lövöldözést a 18 éves ámokfutó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hónapok óta tervezte a buffalói lövöldözést a 18 éves ámokfutó

2022. május 15. - 14:28

A rendőrség gyűlölet-bűncselekménynek nyilvánította, amit a 18 éves férfi művelt.

Rendőrök őrizetbe veszik Payton Gendront – Forrás: BigDawg/Reuters

A 18 éves Payton Gendron volt az, aki szombat délután tíz embert megölt a New York államban lévő Buffalo szupermarketjében, a hatóságok szerint egyértelműen a gyűlölet motiválta.

Gendron a szintén New York állambeli Conklinban élt, három és fél órányi távolságra Buffalótól. Golyóálló mellényben és katonai felszerelésben lőtt meg összesen tizenhárom embert a szupermarketben és környéként. A lövöldözést élőben közvetítette a Twitchen, a CNN elmondása szerint a férfi a lövöldözést fejkamerával rögzítette. 13 emberre lőtt rá összesen, és közülük 11-en feketék voltak.

Erie megye seriffje, John C. Garcia szerint a lövöldözés „színtiszta gonoszság volt”, egy faji indíttatású gyűlöletbűncselekmény (a magyar törvények ezt közösség tagja elleni erőszakként definiálják). Az amerikai igazságügyi minisztérium faji indíttatású, szélsőséges bűncselekményt vizsgálja az esetet.

A nyomozók most vizsgálnak egy 180 oldalas manifesztót is, ami kapcsolatba hozható a lövöldözéssel. A manifesztót minden jel szerint Gendron írta, a szövegben beismeri, hogy ő volt az elkövető.

A szöveg szerzője arról ír, hogy már egy ideje bevásárolt lőszerből, de csak idén januárban kezdte el komolyabban tervezni a támadást. A szövegben arról is szó esik, hogy egyre csökken a fehér lakosság száma, akiknek a helyét és a kultúráját is kezdik mások átvenni. A szöveg szerzője fasisztaként, a fehér faj felsőbbrendűségében hívőként és antiszemitaként hivatkozik magára.

Gendron nem vallotta magát bűnösnek. Nagy az esélye, hogy tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre fogják ítélni. (CNN) / Transtelex


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s