h i r d e t é s

Holnaptól nem lesz elérhető a turistáknak a híres világörökségi helyszín

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Holnaptól nem lesz elérhető a turistáknak a híres világörökségi helyszín

2019. október 25. - 17:00

 

Szombattól nem mehetnek fel a turisták a híres, Uluru nevű sziklatömbre Ausztráliában. A homokkőből álló óriási képződményt a helyi őslakosok nevezik így. A hatóságok az ő kedvükért zárják le végleg a sziklatömböt, mert számukra szent hely.

Uluru - Forrás: Bgabel / wikipedia

A szikla megmászása egyébként is veszélyes volt, rendszeresen történtek halálesetek és sérülések. - írja az atv.hu

Turisták százai gyűltek össze hajnalban az ausztráliai Uluru, vagy EÖZ ROK sziklatömbnél. A szeles idő miatt a hatóságok nem engedték fel őket, de voltak, akik nem is ezért jöttek.


Forrás: Corey Leopold / wikipedia

"Én nem mászom fel, de szerintem az embereknek joguk lenne hozzá, ahogy a Mount Everesten vagy a Kilimandzsárón is." – mondta egy ausztrál nő.

A helyi őslakosok számára a sziklatömb szent hely. Már azóta kérték a turisták kitiltását, hogy a terület 1985-ben visszakerült a felügyeletük alá.

"Nem mászom fel, mert szentségtörésnek tartom. Ez sértés először is az anyatermészet, másodszor pedig az őslakosok ellen." – mondta egy amerikai turista.

Szombattól már nem is látogatható a szikla, de ezt már 2 éve bejelentették. Akkor is sokan jöttek, de kevesebb, mint ötödük mászott fel. A hétvégén ünnepségekkel emlékeznek a bejelentésre.

"Szerintem főleg örömöt érzünk, hogy többé nem szentségtelenítik meg a sziklát, de kicsit szomorú, hogy ezt nem mindenki érhette meg." – mondta egy őslakos parkőr.


Forrás: pixabay.com

Bár a legközelebbi nagyváros 335 kilométerre van, a sivatagos területen lévő szikla népszerű a turisták körében. Június vége előtt egy év alatt közel 400 ezren látogattak oda.

"Mindenkinek megvan a véleménye, de nem értem, miért ne lehetne felmenni, ha az ember nem tesz kárt semmiben és nem szemetel odafönt." – mondta egy melbourne-i nő.

A 348 méter magas szikla 1987 óta világörökségi helyszín.

atv.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s