h i r d e t é s

Hol tudjuk követni, hogy mennyi áramot termel a napelemünk?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hol tudjuk követni, hogy mennyi áramot termel a napelemünk?

2020. november 16. - 09:48

 

Az okoseszközök, amelyek néhány éve terjedtek el hazánknak, ma már mindannyiunk életének aktív részei. 

Forrás: wagnersolar.hu

Elsőre talán meglepően hangozhat, de egy napelem is lehet okos rendszerű. Míg a hagyományos rendszer termelését a villanyóráról tudjuk leolvasni, a SolarEdge monitoring portáljáról könnyen meg lehet tudni, pontosan mennyit termel az okosnapelemünk.

Minden nap eléri a maximális termelést a napelem?

A válasz sajnos, de természetesen nemleges. Azonban akik “józan paraszti ésszel” úgy gondolják, a legnaposabb, legmelegebb nyári napokon, amikor a hőmérő higanyszála szinte kirobban, a napelem is maximumon működik, azokat ki kell ábrándítanunk. Sok apróság kell, hogy összejöjjön a tökéletes teljesítményhez. És a nagy meleg ez ellen dolgozik, mert túlhevíti a napelemeket 30-40°C-on.

Az ideális termelést egy tavaszi vagy őszi felhős napon hamarabb el fogjuk érni, mint nyár közepén. Ilyenkor egy napelem a rendszer maximális termelése fölött is termelhet. Egy ilyen napon 7,016 kW termelést rögzített egy ennél közel 5%-kal kevesebb, 6,69 kWp nominális termelési teljesítményű rendszer. Emellett a napelem típusa is sok mindent befolyásol: egy üvegfóliás napelem sokkal inkább melegszik fel, mint egy üveg-üveg napelemekből álló, így az utóbbival magasabb termelést érhetünk el. Bár ez valamivel drágább, hosszú távon a magasabb termelési értékkel, 30 éves garanciával és 5 éves biztosítással ez jobb választás lehet. Jó példa az üveg-üveg napelemekre a német SolarWatt napelem gyártó.

Télen mennyire hatékony egy napelem?

Az egyszerű, logikus gondolkodást szerencsére itt is félretesszük: télen is termel energiát a napelem, bár valóban jóval kevesebbet. Itt nem december 1-jére vagy 21-ére kell gondolni, mint a tél kezdetére, hanem az időjárásra, amely évről évre mást hoz.

A termelés azonban rajtunk is múlik: ha havazik és eltávolítható a hó a panelekről, ezt tegyük meg. Érdemes figyelni arra is, hogy a cellákat ne fedjék be a levelek vagy a hó, és a jég ne fagyjon rá. A osztott cellás napelem valamelyest kivételt képez a szabály alól, mivel két részre van osztva, és az alsó rész akkor is termel, ha a felső lefagy.

Ha napelemes rendszer telepítésén gondolkodunk, bízzunk meg olyan szakembereket, akiknek valóban ez a hivatásuk, nemcsak a munkájuk. A Wagner Solar Hungária cég ilyen. Ez a családi vállalkozás évtizedekre előre gondolkodik, és már több mint 3000 háztartásnak és vállalkozásnak segített, hogy a legjobb energiahatékonyságú fűtési, hűtési és áramtermelési megoldásokat tervezze meg és kivitelezze.

Miért hasznos a mérés?

Nagy segítség lehet a pontos adatokhoz hozzáférni, különösen előre nem látható események okán: egy korábban elültetett facsemete megnő és részben eltakarja a napot, a szomszéd telken nagy ingatlant építenek, stb.

Ilyenkor nem év végén derül ki a villanyóráról, hogy régóta vagy jóval kevesebbet termel a napelemes rendszerünk, hanem valós időben.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s