h i r d e t é s

Hogyan befolyásolná a jövőt az időutazás?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hogyan befolyásolná a jövőt az időutazás?

2020. október 04. - 07:11

 

Egy fizikus a koronavírus-járvány példáján mutatta be, hogy mi történne, ha valaki visszautazna az időben megállítani a járványt. - írja az Origó

Fluxuskondenzátor - A kép illusztráció! - Forrás: Engadget

Az időutazás egyik nagy problémáját időparadoxonnak vagy "nagypapa paradoxonnak" nevezik. Ezt egy gondolatkísérlettel illusztrálhatjuk. Mi történik, ha visszamegyünk az időben? Akkor is megszületünk, ha a múltban megöljük a nagyapánkat? Ha nem, akkor nincs is lehetőség visszamenni az időben. Erre a paradoxonra kínál megoldást egy ausztrál fizikus.

Germain Tobar, az ausztrál Queenslandi Egyetem fizikusa úgy véli, választ talált erre a paradoxonra.

Miután lefuttatott néhány számítást, Germain arra a következtetésre jutott, hogy a téridő folytonosság végül is kijavítja önmagát, hogy ne forduljon elő semmilyen potenciális paradoxon.

A számítások alapján az derült ki, hogy az idővonal görbülései – az idővonal hajlásait már Einstein megjövendölte – elég közel futnak egymáshoz ahhoz, hogy az univerzum szinte észrevehetetlenül változzon csak meg.

"A klasszikus dinamika azt mondja, hogy ha ismerjük egy rendszer állapotát egy adott időpontban, az elárulja nekünk a rendszer egész történetét" – mondja Tobar.

"Erre számos alkalmazás épül, például a rakéták küldése más bolygókra vagy a folyadékok áramlásának modellezése. Ha például ismerjük egy a gravitáció hatására leeső tárgy adott helyzetét és sebességét, akkor ki tudjuk számolni, hol lesz egy tetszőleges időpontban."


Albert Einstein - Forrás: Sources of Insight

"Azonban Einstein általános relativitáselmélete, amely megjósolja az időhurkok vagy időutazások létét – ahol egy esemény egyszerre lehet a múltban és a jövőben – elméletileg a feje tetejére fordítja a dinamika tanulmányozását."
"A jelenlegi tudományos ismereteink azonban azt mondják, a két elmélet nem lehet igaz egyszerre."
"Fizikusként az univerzumot a legalapvetőbb törvények alapján akarjuk megérteni, és engem évek óta zavarba ejtenek, miként keretezik Einstein predikciói a dinamika tudományát" - mondja Tobar. - "Folyton azon tűnődőm, vajon matematikailag lehetséges-e az időutazás."

Dr. Fabio Costa – Tobar munkatársa – azt mondja, hogy a matematika mindenre választ ad.

"Vegyük például azt az esetet, hogy azért utazunk vissza az időben, hogy megakadályozzuk a zéró páciens megfertőződését a Covid-19 vírussal. Ha azonban ez megtörténik, akkor ez törli azt az indokot, hogy visszamenjünk az időben és meggátoljuk a pandémiát, mielőtt kitörne."

Ez egy paradoxon, egy olyan ellentmondás, ami gyakran készteti az embereket azon következtetés levonására, hogy az időutazás nem fordulhat elő a világegyetemünkben.

"Egyes fizikusok szerint azonban lehetséges, bár logikailag nehéz elfogadni, mivel befolyásolja a cselekedeteink tetszőleges szabadságát" – mondja Costa. "Azt jelenti, hogy képesek vagyunk utazni az időben, de nem tudunk bármit megtenni, ami egy paradoxon kialakulásához vezet"

"A koronavírus zéró páciens példánál maradva, megpróbálhatjuk megakadályozni, hogy a zéró páciens megfertőződjék, de ebben az esetben mi kapjuk el a vírust és leszünk a zéró páciens, vagy valaki más lép a helyébe" – teszi hozzá Tobar.

"Nem számít, mit teszünk, a lényegi események újrakalibrálják magukat körülöttünk. Ez azt jelenti, hogy – a cselekedeteinktől függetlenül – a pandémia be fog következni, megadva a motivációt fiatalabb énünknek, hogy visszamenjünk és megállítsuk" – mondja Tobar.

"Bármennyi paradoxont is hoznánk létre, az események mindig kiigazítják önmagukat, hogy elkerüljenek bármilyen összeférhetetlenséget." - Így logikailag lehetséges bármilyen időutazás szabad akarattal és mégis kiküszöbölve bármilyen paradoxont – zárja eszmefuttatását Tobar.

origo.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s