fbpx Hiteltelenné vált Orbán az EU-ban - nem hisznek már neki | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hiteltelenné vált Orbán az EU-ban - nem hisznek már neki

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Hiteltelenné vált Orbán az EU-ban - nem hisznek már neki

2021. június 25. - 06:24

 

Van, aki már az EU-n kívül látná Magyarországot

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Ezzel a törvénnyel Magyarországnak nincs semmi keresnivalója az Európai Unióban, mondta a holland kormányfő.

Példa nélküli, hogy az európai uniós állam- és kormányfők egy tagállami vezetőt pellengérre állítsanak. Márpedig ezt történt tegnap este Orbán Viktorral, akinek a brüsszeli csúcstalálkozón kellett magyarázkodnia a homoszexualitást a pedofíliával összekapcsoló törvénymódosítások miatt.

Orbán Viktor azt állította a csúcsra érkezve, hogy a vitatott törvény nem a homoszexuálisokról szól, annak célja, hogy a szülők dönthessenek, milyen szexuális nevelést adnak a gyerekeiknek. Azt is megemlítette, hogy szabadságharcosként a homoszexualitás betiltása ellen is harcolt a kommunizmus alatt.

Tizenhét uniós vezető – köztük Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök – ennek ellenére közös levelet publikált a jogszabály lapzártánkkor kezdődött vitájára. Az EU-intézmények elnökeinek címzett írásban nem utaltak Magyarországra, de egyértelműen fogalmaztak a szexuális irányultságon alapuló diszkrimináció tilalmát érintő veszélyekről. „Sokféleségen alapuló és toleráns társadalmak vagyunk, amelyekben szabadon fejlődhet minden egyes állampolgár személyisége, beleértve a szexuális irányultságot és a nemi identitást” – írták a közös levélben.

"Miért nem távoznak az Európai Unióból?" – Orbánhoz fordulva ezzel indított az esti vitában Mark Rutte holland kormányfő. A politikus már a csúcsra érkezve is azt mondta, ebben az ügyben "térdre kell kényszeríteni" Orbánt. Hozzá hasonlóan több állam- és kormányfő elfogadhatatlannak minősítette a magyar "pedofiltörvényt".

Keményen fogalmazott Alexander De Croo belga miniszterelnök is, akinek a hajtókáján szivárványszínű jelvény virított. A politikus szégyenteljes diszkriminációnak nevezte a magyar jogszabályt, amellyel Magyarország átlépett egy határt. "Nem lehet elfogadni a pénzügyi támogatást és semmibe venni a közös értékeket", hangsúlyozta.

"Elfogadhatatlan összemosni a pedofíliát, a pornográfiát és a homoszexualitást", mondta Xavier Bettel luxemburgi kormányfő, aki nyíltan vállalja a másságát. Beszállt a magyar törvényt bírálók kórusába António Guterres ENSZ-főtitkár is, aki csütörtökön tárgyalt az EU27-ekkel. Emmanuel Macron francia elnök "őszinte és egyenes" eszmecserét sürgetett az európai értékekről, amely reményei szerint a jogszabályi módosítások visszavonására készteti Orbán Viktort. Kollégáihoz hasonlóan Macron is kérte az uniós intézményeket, hogy tegyék meg a szükséges jogi lépéseket.

Didier Reynders igazságügyi és Thierry Breton belső piaci biztos már szerdán elküldte Budapestre Varga Judit igazságügyi miniszternek a magyar törvénnyel kapcsolatos brüsszeli aggályok listáját tartalmazó levelet. Az Európai Bizottság ebben tételesen felsorolta, hogy véleménye szerint a magyar előírások mely uniós szabályokat sértenek. Ezek közé tartoznak az EU Alapjogi Chartájának a magán- és családi élethez való jogot, a véleménynyilvánítás szabadságát és a vállalkozások szabadságát rögzítő rendelkezései. Az uniós testület emellett vélelmezi, hogy a vitatott jogszabály ellentétes az audiovizuális tartalmakat és az e-kereskedelmet szabályozó irányelvvel is. A magyar kormány egy hetet kapott a válaszra. Ha az Európai Bizottság nem tartja kielégítőnek a budapesti érveket, akkor kötelezettségszegési eljárást kezdeményezhet. A brüsszeli reagálás arra mutat, hogy az EU intézményei ezúttal gyorsan szeretnék lezárni a vitát. 

 

Előbb hoz törvényt, aztán kérdez

Kilenc nappal a pedofiltörvény megszavazása, és egy nappal annak kihirdetése után jelentette be tegnap a kancelláriaminiszter, hogy erről a jogszabályról is kérdezik majd az embereket a következő nemzeti konzultáción.
Gulyás Gergelyt nem hozta zavarba, hogy egy már elfogadott és kihirdetett törvényről van szó, sőt még azt is leszögezte: szeretnék egyeztetni legfontosabb céljaikat a választókkal. Mint mondta, a pedofiltörvénnyel kapcsolatban arra kérdeznek majd rá, hogy a szülő kizárólagos felelőssége-e a gyermek szexuális orientációjával kapcsolatos nevelés.
Arról nem lesz kérdés, hogy az emberek helyesnek tartják- e a pedofíliát és a homoszexualitást egybe mosni, a melegjogokat csorbítani.
A pedofiltörvény elleni heves nemzetközi tiltakozásról Gulyás azt mondta: biztosak abban, hogy a jogszabály az EU Alapjogi Chartájának paragrafusain alapul, vállalják az ezzel kapcsolatos vitát.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s