h i r d e t é s

Hiába lesz elnök Joe Biden, az új hidegháború szinte elkerülhetetlen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hiába lesz elnök Joe Biden, az új hidegháború szinte elkerülhetetlen

2020. november 28. - 07:03

 

Joe Biden megválasztott elnök kormányzásának egyik legnagyobb kérdése, hogy milyen megközelítést alkalmaz majd Kínával szemben.

A kép illusztráció! - Forrás: Thai PBS World

Az általános vélekedés szerint a demokrata elnök hasonlóan keményen lép majd fel Kínával szemben, az eszközök terén azonban várható változás: az egyoldalú lépések helyét a multilaterális kereteken belül történő nyomásgyakorlás veszi át. Ezt az álláspontot osztja a Fitch Solutions is elemzésében, amely szerint Biden egy laza, európai és ázsiai szövetségeseket tömörítő nemzetközi koalícióban lép majd fel Kínával szemben mind a gazdaság, mind a geopolitika területén.

A Fitch Solutions elemzőintézet emellett további újítást vár Trump Kína-politikájához képest abban, hogy Biden majd az egyes szakterületeken külön-külön konfrontálódik majd az ázsiai országgal, nem pedig olyan széles körű, mindenre kiterjedő fellépés-sorozatot indít, mint ahogy azt Trump tette (a kommunikációban legalábbis). A harmadik, és egyben legjelentősebb állítása a Fitch Solutionsnek, hogy Biden a gazdaságpolitika terén is ellensúlyozni fogja majd Kína térnyerését a csendes-óceáni régióban, főleg a csatlakozási tárgyalások újranyitásával az Átfogó és progresszív megállapodás a csendes-óceáni térség partnerségéről (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTP) nevű szabadkereskedelmi egyezményhez.

Mindhárom törekvés előtt azonban jelentős akadályok tornyosulnak a Fitch Solutions szerint, Donald Trump elnöksége idején ugyanis romlottak az ország biztonságpolitikai és kereskedelmi kapcsolatai a szövetségesekkel. Ezek a súrlódási pontok vélhetően aláásták az ázsiai és európai vezetők bizalmát az amerikai kormányzattal szemben, így Bidennek első körben ezt a bizalmat kell újjáépítenie. A Fitch Solutions szerint mivel a geopolitikai verseny a következő néhány évben élesedni fog az Egyesült Államok és Kína között, így sok ország az indiai-csendes-óceáni térségben egyelőre nem fog nyíltan állást foglalni egyik fél mellett sem. (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s