fbpx Hiába keresték, nem találták meg denevérekben a Covid19 kórokozóját | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hiába keresték, nem találták meg denevérekben a Covid19 kórokozóját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hiába keresték, nem találták meg denevérekben a Covid19 kórokozóját

2021. szeptember 25. - 14:28

 

Egyre több jel utal arra, hogy kínai laboratóriumból szökött ki a koronavírus-járványért felelős patogén – az elmélet újabb bizonyítéka, hogy denevéreknél sem tudták kimutatni a Sars-CoV-2 vírus jelenlétét.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Kínai kutatók 2020 januárja óta összesen 4 700 denevért vizsgáltak meg, közülük 142-nél azonosította koronavírust, azonban nem a Sars-CoV-2 vírusról volt szó, hanem a 2003-as SARS-járványért felelős kórokozóról – írta a Portfolio.

A kínai tudósok ezen felül 2016 óta 56 denevér faj több mint 13 ezer egyedét gyűjtötték be és vizsgálták a koronavírus eredetét kutatva. A szakemberek megvizsgáltak továbbá 102 denevérmintát is, amelyeket a járvány eredetének feltételezett vuhani Huanan piacon gyűjtöttek be.

Minden eshetőséget összevetve a vizsgálatok során kiderült, a Sars-CoV-2 vírushoz köthető patogének rendkívül ritkák a denevérekben, amiből arra következtethetünk, hogy a laboratóriumból való kiszökés valós hipotézis.

„Ez az első olyan új minta, amelyet a pandémia kezdete óta kínai tudósok jól ismert csoportjától láttam a SARS-szal kapcsolatos koronavírusokról Kínában” – mondta Peter Daszak járványökológus, a WHO kutatócsoportjának tagja.

A vírus ősei Kína szerint a szomszédos országokban, nem pedig laborban keresendőek: „a SARS-CoV és a SARS CoV-2 vírus ősei az Indokínai-félszigeten keringhetnek vagy még délebbre” – írták. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s