h i r d e t é s

Hétfőn sem ússzuk meg szárazon, borult idő érkezik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hétfőn sem ússzuk meg szárazon, borult idő érkezik

2020. június 15. - 06:12

Hétfőn délelőtt több helyen lesz borult, esős az idő. - írja az idojaras.hu.

A vihar után összegyűlt esővízben haladnak járművek a budapesti Teréz körúton, az Oktogonnál 2020. június 14-én. Forrás: MTI/Lakatos Péter

Délután az ország déli részein erősen felhős vagy borult marad az ég, ezeken a tájakon többfelé várható eső. Északon szakadozottabbá válik a felhőzet, itt záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Élénk lesz az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 26 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

A terhelés folyamatos, ma is változékony lesz az idő. - írja a meteoklinika.hu.

 Hétfőn nem érkezik front, de az erősen változékony időben a nap első felében még kettősfront jellegű hatás érvényesül, intenzívebben a déli területeken.

Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, valamint alvászavarok is jelentkezhetnek.

Célszerű kerülni a fizikailag és szellemileg megerőltető tevékenységeket, az előző napok hasonló humánmeteorológiai helyzetében is kimerült a szervezete. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdőknek is nehéz ez az időszak: vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet tapasztalhatnak, számukra is sok pihenés javasolt. Az érintettek a kiegyensúlyozott napirend oldhatja a zavarokat.

Országszerte fejfájást, keleten migrént tapasztalhat, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. Az élénk szél fokozhatja a tüneteket, és ingerlékennyé, nyugtalanná is válhat emiatt.

A csapadékos időben felerősödhetnek az ízületi fájdalmak: a sajgó végtagokra alkalmazzon borogatást, reggel pedig tornáztassa át egy kicsit az érintett területeket.

Helyenként fülledtség is rontja a komfortérzetet, a légzési nehézségekkel küzdőknek nem tanácsos hosszabb időt a szabadban tölteni. A zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, ezért tartózkodjon zárt térben a vihar elvonulásáig!
Az UV-sugárzás inkább csak keleten érheti el az erős fokozatot, máshol a sok felhő miatt nem lesz számottevő.

A csapadék és a változékony idő jót tett az allergiásoknak, jelentősen csökkent a pollenterhelés. Jelentős romlás sem várható még ebben pár napig, inkább csak a hétvégétől.

A közlekedést többfelé nehezíthetik záporoktól, zivataroktól nedvessé váló útszakaszok, amik területén jelentősen megnövekszik a féktáv. Tartson nagyobb követési távolságot, illetve vezessen a megszokottnál is lassabban, óvatosabban, hiszen egy-egy intenzívebb csapadékgócban a látástávolság is hirtelen lecsökkenhet. A zivatarokban átmenetileg viharos szél is ronthatja a menetstabilitást.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky