h i r d e t é s

Házkutatást tartott az FBI, Donald Trump floridai rezidenciáján

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Házkutatást tartott az FBI, Donald Trump floridai rezidenciáján

2022. augusztus 09. - 07:48

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján.

A kép illusztráció! - Forrás: Republic World

A volt amerikai elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.

A The New York Times értesülése szerint a hatóság emberei minősített iratokat kerestek, amelyeket a volt elnök hivatali idejének megszűnése után vitt magával. Más értesülések a 2021. január 6-i eseményekkel kapcsolják össze a házkutatást.

EGYBEHANGZÓ HÍREK SZERINT A HÁZBÓL 15 DOBOZNYI IRATTAL TÁVOZTAK.

Donald Trump közleményében példátlannak nevezte a bejelentés nélküli házkutatást, ami egyetlen korábbi elnökkel nem történt még meg. A hatóság fellépése nem volt „sem szükséges, sem helyénvaló”, ügyészségi túlkapás, és az igazságügyi rendszer fegyverként való felhasználása – írta a volt elnök.

A hatósági intézkedés idején Donald Trump nem tartózkodott a floridai épületegyüttesben, Mar-o-Lagóban. A hírtelevíziók tudósításai szerint a házkutatásról szóló hírek kiszivárgása után a floridai ház közelében Trump-párti tüntetők jelentek meg.

A Fehér Ház sem tudott róla

Eric Trump, az elnök második legidősebb fia a Fox Newsnak elmondta, hogy az FBI által kiadott házkutatási parancs végrehajtása a Nemzeti Levéltár iratanyagának kezelésével kapcsolatos nyomozással függött össze.

Februárban a Nemzeti Levéltár, az elnöki iratok megőrzését irányító amerikai kormányzati ügynökség felkérte az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálja ki Trumpot a hivatalos iratok kezelése miatt.

Az amerikai elnököknek a törvény szerint minden levelüket, munkadokumentumukat és e-mailjüket át kell adniuk a Nemzeti Levéltárnak. A tisztviselők szerint azonban a volt elnök számos dokumentumot illegálisan megsemmisített. Néhányat közülük össze kellett ragasztani – közölte a levéltár. Trump annak idején „álhírnek” nevezte a sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint rosszul kezelte a hivatalos iratokat.

Egy magas rangú fehér házi tisztviselő a CBS-nek azt mondta, hogy nem kaptak értesítést az FBI rajtaütéséről Trump otthonában.

Semmi előzetes tudomásunk nem volt erről

– mondta a tisztviselő, aki nem volt felhatalmazva arra, hogy nyilvánosan beszéljen az ügyről.

Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy korlátozza a kapcsolatait az igazságügyi minisztérium vezető tisztviselőivel, hogy elkerülje a politikai nyomásgyakorlás vagy illetlenség bármiféle jelét.

Biden a kampány alatt ígéretet tett arra, hogy kimarad az igazságügyi minisztérium ügyeiből. Az elnök és családja arra is vár, hogy a szövetségi ügyészek vádat emelnek-e fia, Hunter Biden ellen adócsalás vagy más szövetségi vádak miatt – írja a BBC. (Index)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky