h i r d e t é s

Hatodik alkalommal is megválasztották az 1986 óta hatalmon lévő elnököt, választási csalásra gyanakodnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hatodik alkalommal is megválasztották az 1986 óta hatalmon lévő elnököt, választási csalásra gyanakodnak

2021. január 17. - 06:55

 

Hiába az ellenzéki Bobi Wine kimagasló népszerűsége, végül az 1986 óta hatalmon lévő Yoweri Muszeveni nyerte az ugandai elnökválasztásokat, ám az ellenzék súlyos választási csalásokra gyanakszik, és arra ösztönzi a lakosokat, hogy utasítsák el az eredményeket.

Forrás: MTI/AP/Jerome Delay

Példátlan erőszak övezte az ugandai elnökválasztások kampányidőszakát, több tucat ember életét vesztette a különböző demonstrációk során. Bobi Wine, az ellenzék első számú jelöltje például börtönbe is került egy időre, és elmondása szerint gyakran alanya volt a különböző, engedély nélküli házkutatásoknak.

A választás előzetes eredményei szerint viszont hiába a népszerűsége, végül Muszeveni a szavazatok 58.6 százalékát megszervezve győzött (5.85 millió szavazat), szemben Wine 34.8 százalékával (3.48 millió szavazat) – írja a France24. Wine viszont nem fogadja el a választási eredményeket, és több nemzetközi szervezethez hasonlóan súlyos választási csalásokra gyanakszik.

Egy telefonos interjúban például úgy fogalmazott a helyi médiának, hogy ez egy olyan választás volt, melyet a katonaság és a rendőrség is eltérített. Szerinte ez is megmutatja, hogy a Muszeveni fémjelezte rezsim alapvetően diktatórikus, és az egész választás a „demokrácia kigúnyolása” volt.

Számos szemtanú beszámolója szerint a katonaság késő éjszakáig ott maradt azon a környéken, ahol Wine is lakik, vélhetően azért, hogy a környékbeliek ne akarjanak utcára vonulni a választási eredmények elleni demonstráció okán.

A 76 éves Muszeveni így meghosszabbította a már 35 éve tartó uralkodását további évekre, és gyakran azzal érvel, hogy pont a több évtizedes tapasztalata miatt ő a megfelelő ember az ország vezetésére, mert stabilitást és fejlődést tud elhozni.

Wine azonban jelentős népszerűségnek örvendett a fiatalok körében, amely azért is fontos, mert Ugandának nagyon fiatal társadalma van, a társadalom 80 százaléka ugyanis 30 év alatti. Állítása szerint videós bizonyítéka van a választási csalásra, és amint visszaállítja a kormány a múlt héten leállított közösségi médiaplatformokat, nyilvánosságra hozza a felvételeket. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s