h i r d e t é s

Hatezer vitéz erősíti a nemzeti öntudatot – 100 éves a Vitézi Rend

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hatezer vitéz erősíti a nemzeti öntudatot – 100 éves a Vitézi Rend

2022. január 17. - 08:44

 

A törvény ugyan nem tiltja a Vitézi Rendet, de a titulus használatát igen. De ez senkit nem zavar.

Vitéz gróf Molnár-Gazsó János - Fotó: vitezirend.hu

Interjút adott a 100 éves Vitézi Rend főkapitánya, vitéz gróf Molnár-Gazsó János a Ripost7-nek.

"A Vitézi Rend nem magánhadsereg, hanem egy sokrétű, többek között hagyományápoló és karitatív civil szervezet. Vitéz gróf Molnár-Gazsó János szerint meg kell találnia a XXI. századi szerepét, megőrizve az alapító eredeti szándékát." - nyilatkozta a Horthy Miklós által alapított Vitézi Rend főkapitánya a Ripost7-nek.

Ma hatezer vitézt számol a rend, és a tagok száma évről évre gyarapszik. Ám így is csak negyedakkora a létszám, mint a két világháború között. Sokan mégis úgy gondolják, ez a jobboldal magánhadserege.

"Legutóbb, ha jól emlékszem, Bolgár György vizionálta ezt. 2016-ban a kilátásba helyezett internetadó elleni tüntetéskor közleményt adtam ki, hogy a Vitézi Rend a törvényes magyar kormány pártján van. Arra kértem a vitézeket és magyar honfitársaimat, hogy ha kell, álljanak készen megvédeni a törvényesen megválasztott polgári demokratikus kormányt. Bolgár feltett szándéka volt, hogy rám bizonyítsa, magánhadsereget akarok az utcára vezényelni. Ennek persze az égvilágon semmi alapja nem volt. Ez egy civil szervezet, aminek a neve: Vitézi Rend. Az alapító, vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó kikötötte, hogy vitéz csak az lehet, aki nem tagja szélsőséges pártnak. Azaz se nyilasból, se kommunistából nem lett, nem lesz, és ezután sem lehet vitéz." - cáfolta a kérdést az interjúban Vitéz gróf Molnár-Gazsó János

A rend 2011-ben választotta főkapitányává Vitéz gróf Molnár-Gazsó Jánost, aki elmondta azt is, hogy mit tart ma a rend fő feladatának.

"A hadisírok gondozásása, karitatív segítség, katasztrófavédelem, hagyományőrzés és katonai-rendvédelmi képzés. Az elfeledett és ápolatlan hadisírokat országszerte gondjainkba vesszük. Nem vizsgáljuk az elhunyt katona nemzetiségét, mert azt tartjuk, a halálban mindenki egyenlő. Azt csak remélni tudjuk, hogy messzi idegenben az ott fellelhető magyar sírokról is hasonlóan gondolkodnak. A koronavírus-járvány alatt 45 egészségügyi intézménybe juttattunk el segélyszállítmányokat. Évek óta adományainkkal segítjük a szegényebb településeket. A Németországban működő karitatív csoport segítségével idén egy Mercedes tűzoltóautót állítottunk szolgálatba, Budapesten egy koraszülötteket szállító mentőautót szeretnénk működtetni." (Ripost)

A bevezetőben az 1947. évi IV. törvényre utaltam, amely kimondja, hogy
"1. § (1) A magyar nemesi és főnemesi rang (herceg, őrgróf, gróf, báró, nemes, primor, lófő) megszűnik. A külföldi államfők által adományozott nemesi és főnemesi rangot jelző címek viselésére adott engedélyek, illetőleg az ilyen engedélyek jellegével bíró törvényi rendelkezések hatályukat vesztik.
3. § (1) A jelen törvény 1. §-ában említett rangjelző címek, valamint a „vitéz” cím használata tilos.
"


 

Kommentek

h i r d e t é s