fbpx Hatalmas, légcsavaros katonai szállítógépeket vehet Magyarország | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hatalmas, légcsavaros katonai szállítógépeket vehet Magyarország

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hatalmas, légcsavaros katonai szállítógépeket vehet Magyarország

2020. szeptember 20. - 06:53

 

Elsőként csatlakoztunk a nemzetközi katonai légszállítási projekthez. 

Airbus A400M Atlas - Fotó: Nicolas Economou / Nicolas Economou/NurPhoto

Magyarország az első ország, amely csatlakozott a német Luftwaffe Multinational Air Transport Unit (MNAU) programjához – írja az Index a német fegyveres erők honlapja alapján.

A 2017-ben Németország által megrendelt 40 darab A400M légcsavaros katonai szállítógéppel kapcsolatban a német szövetségi védelmi minisztérium javaslatot tett egy nemzetközi légi szállító alakulat (MNAU) felállítására. 

"A megvalósító csoport felállításával létrejöttek az első tényleges pozíciók az MNAU wunstorfi bázisán, amely lépés egy újabb mérföldkő a többnemzeti, katonai légszállítási projekt megvalósításában. A Magyar Légierő első tisztjeinek integrálásával megkezdődött az együttműködése magyar partnereinkkel" – mondta a légi szállító egység felállításának az alkalmából Ingo Gerhartz altábornagy, a Luftwaffe ellenőre.

A lechfeldi repülőtéren hamarosan újabb tíz A400M repülőgép áll az alakulat szolgálatába.

Az MNAU tagországainak lehetővé válik, hogy összehangolják repülési tevékenységüket és a légi szállítási igényeiket, és költségeket és erőforrásokat is megtakarítanak a környezet fokozottabb védelme mellett. Előfordulhat, hogy a magyar rakományokat német pilóták szállítják és fordítva, emellett a partnerállamok számára lehetőség nyílik saját felségjelzésű gépeik használatára is az alakulaton belül. Az Index megegyezte, hogy mindez felveti, hogy Magyarország A400 szállítógépeket vásárolhat a jövőben.

A magyar állam az elmúlt években komoly hadászati beruházásokba fogott. A kormány 2018 decemberében például összesen 44 Leopard 2A7+ nehéz harckocsit és 24 Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) önjáró löveget vásárolt a német Krauss-Maffei Wegmann cégtől. Idén szeptemberben pedig a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár titkársága közölte, hogy több mint kétmilliárd euróból összesen 218 darab Lnyx-KF41 gyalogsági harcjárművet szerez be a Magyar Honvédség. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s