h i r d e t é s

Hatalmas földrengés volt Alaszka déli partvidékénél - szökőárriadót rendeltek el

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hatalmas földrengés volt Alaszka déli partvidékénél - szökőárriadót rendeltek el

2021. július 29. - 11:17

A 8,2-es földrengés epicentruma Perryville-től 91 kilométerre délkeletre, fészke 32 kilométeres mélységben volt.

A kép illusztráció! - Forrás: Daliy Express

Erős, az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint 8,2-es földrengés volt Alaszka déli partvidékénél helyi idő szerint szerda este, szökőárriadót rendeltek el.

A földrengés epicentruma Perryville-től 91 kilométerre délkeletre, fészke 32 kilométeres mélységben volt. Perryville körülbelül 800 kilométerre fekszik Anchorage-től, Alaszka legnagyobb városától.

"Az összes elérhető adat szerint előfordulhat, hogy a földrengés olyan szökőárhoz vezet, amely az epicentrumtól távol fekvő a parti térségekben is pusztító lehet" - figyelmeztetettek az illetékes hatóságok. Hawaiin is szökőárriadó lépett életbe.

2020 októberében egy 7,5-es erősségű alaszkai földrengés nyomán szintén szökőárriadót rendeltek el, akkor nem figyeltek meg nagyobb volumenű cunamit.

A földrengés ritkán lakott területet sújtott, nem követelt áldozatokat, és jelentősebb kárt sem okozott.
Alaszka a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, amely az Alaszkai-öböltől az orosz Kamcsatka félszigetig terjed. A térségben gyakoriak a földrengések.

1964. március 27-én több percig tartó, 9,2-es erősségű földrengés rázta meg Anchorage környékét. Ez volt a legerősebb rengés, amelyet az Egyesült Államokban regisztráltak. A földrengés következtében pusztító szökőár söpört végig az Egyesült Államok nyugati partvidékén, amely több mint 250 ember életét követelte. (nepszava.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s