h i r d e t é s

Hatalmas exobolygót fedeztek fel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hatalmas exobolygót fedeztek fel

2019. augusztus 28. - 16:38

 

A gigantikus égitest háromszor hatalmasabb, mint Naprendszerünk legnagyobbja, a Jupier.

A HR 5183 b fantáziarajza - NASA/JPL-Caltech

A HR 5183 b nevű exobolygó hosszúkás, tojásdad alakú pályán kering a csillaga körül. Ilyen mértékű excentricitással nem találkoztak még eddig egyetlen más exobolygónál sem – idézi az MTI Sarah Bluntot, a The Astronomical Journal című lapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét.

A csillaguktól távol keringő más bolygók általában kis excentricitásúak, röppályájuk inkább kör alakú. - írja az Index

Ez a bolygó azonban ideje nagy részét a csillaga naprendszerének külső részén tölti, lassan mozogva a nagyon nagy excentricitású pályán, majd elkezd gyorsulni és parittyaszerű mozgással kerüli meg a csillagot

– mondta Andrew W. Howard, a Caltech professzora, az exobolygókat vizsgáló kutatás vezetője. A parittyamozgás olyan megkülönböztető jellemző, ami alapján a kutatók biztosak lehetnek abban, hogy valódi bolygóról van szó, még ha nem is látták a teljes keringési pályáját.

A bolygót az úgynevezett radiálissebesség-mérés módszerével fedezték fel. Ezzel az anyacsillagnak azt az imbolygását észlelik, amelyet a bolygók gravitációs vonzása idéz elő. Ezeknek az adatoknak az elemzése ugyanakkor általában megkívánja a bolygó teljes pályájának megfigyelését. Azoknak a bolygóknak, amelyek távolra jutnak a csillaguktól, akár évtizedekbe vagy évszázadokba is telhet, mire befejeznek egy teljes pályát. Az új felfedezés rávilágít arra, hogy a radiálissebesség-mérés használatával évtizedekig tartó várakozás nélkül lehet megfigyeléseket végezni távoli bolygók esetében is.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s