h i r d e t é s

Hat tipp a vízfelhasználás csökkentése érdekében

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hat tipp a vízfelhasználás csökkentése érdekében

2019. március 04. - 10:19

A SodaStream mindig humoránál van, jó példa erre a Trónok Harcából ismert Hegy Valentin-napi akciója. A szénsavasvíz-készítő gépeket gyártó cég azonban a környezetvédelem terén nem ismer tréfát. 

„Tavaly ősszel a Duna vízállása rekord alacsony szintet ért el, Budapesten például mindössze 41 centimétert mértek. Vigyáznunk kell élővizeinkre, mert ez az emberiség jövője szempontjából kulcsfontosságú” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere. A cég összeszedte a legfontosabb tanácsokat, hogyan tudunk takarékoskodni otthon a vízzel.

  1. Ha mosogatógépet vásárolunk, törekedjünk arra, hogy ne csak az energiafogyasztása, hanem a vízfelhasználása is kedvező legyen. Számítások szerint egy családi étkezés utáni mosogatásra 40-50 liter csapvízre is szükség lehet, míg egy mosogatógép csak 9-10 litert használ fel erre a célra.
  2. A napi tisztálkodás céljából inkább csak zuhanyozzunk! A kád méretétől függően egyetlen fürdés során akár 100-120 liter vízre is szükség lehet, ezzel szemben tusolásnál csak 30-40 litert használunk el, feltéve, ha nem órákon keresztül állunk a zuhanyrózsa alatt.
  3. Ne folyassuk feleslegesen a vizet! Kézmosásnál és fogmosásnál csak addig nyissuk ki a csapot, amíg arra szükség van. A kézfelületek beszappanozása és a fogak tiszítása alatt ne felejtsük nyitva a csapot, mert így akár 2-3 litert is elpazarolhatunk, legalább annyit, mint amennyi egy felnőtt szervezet napi folyadékszükséglete. Fogmosás utáni öblítéshez érdemes poharat használni, így biztosan csak annyi vizet veszünk igénybe, amennyire valóban szükség van.
  4. Ha lehetőségünk van rá, akkor a kertben, vagy a teraszon használjuk 1-2 olyan vízgyűjtő edényt, amelynek segítségével össze tudunk gyűjteni annyi vizet, ami a szobanövények locsolásához elegendő lehet.
  5. Vigyázzunk ruháink tisztaságára! Ily módon kevesebb mosásra van szükség, ami a vízfelhasználásra is kedvező hatással lehet. Egy régebbi típusú mosógép akár 140 liter vizet is elhasználhat, míg egy újabb 40-80 litert.
  6. A kertet lehetőleg inkább este, vagy reggel locsoljuk, mert ilyenkor nem párolog el gyorsan a víz, hanem valóban a növények táplálását szolgálja.

A SodaStream számára kiemelten fontos a környezetvédelem éppen ezért tavaly kampányt indított az egyszer-használatos műanyagokkal szemben. A Plastic Fighters akció keretében 45 országból, összesen 150 Sodastream munkatárs – köztük Széll-Szőke Krisztina – vett részt a Karib-tengeren található Roatán-félsziget partjainak megtisztításában. „Kevéssé ismert tény, hogy egyliteres PET-palack legyártásához három liter vízre van szükség, a gyártás során felhasznált vízből pedig szennyvíz lesz. A PET-palackok ezt követően az óceánokban, az édesvizekben, vagy a hulladéklerakó helyeken végzik, ahol több száz évig tart a lebomlásuk” – hívta fel a figyelmet a SodaStream termékmenedzsere. Hozzátette: az utolsó időben vagyunk, hogy megállítsuk a világméretű vízpazarlást és műanyag-szennyezést.


Kommentelne? Kattintson ide!