h i r d e t é s

Hat év óta először látogat Tajvanra amerikai kormányzati delegáció

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hat év óta először látogat Tajvanra amerikai kormányzati delegáció

2020. augusztus 05. - 08:04

 

Tajvanra látogat Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter egy küldöttség élén - közölte az emberi erőforrások és az egészségügy minisztériuma helyi idő szerint kedd este Washingtonban. Hat év óta most először látogat amerikai delegáció a szigetre, amelyet Kína saját részének tekint, és 1979 óta először vezeti a küldöttséget miniszter.

A kép illusztráció! - Forrás: RT.com

A tárca nem közölte a látogatás pontos időpontját, csupán annyit tudatott, hogy néhány napon belül várható. Közleményében Alex Azar hangoztatta: a látogatással érzékeltetni akarja, hogy Donald Trump amerikai elnök támogatja Tajvant és demokratikus kormányát, valamint elismeri a koronavírus-járvány kezelésében tanúsított lépéseiket. "Közös hitünk szerint a szabad és demokratikus társadalmak jelentik a legjobb modellt az egészség védelmére" - fogalmazott Azar.

A közleményből nem derül ki, hogy az amerikai miniszter Tajpejben találkozik-e Caj Jing-ven tajvani elnökkel. Kína washingtoni nagykövetsége nem reagált a bejelentésre, de elemzői kommentárok szerint a vizit felbosszanthatja Kínát.

A korábbi amerikai kormányzatok - republikánusok és demokrata pártiak egyaránt - alsóbb szintű, nem miniszterek által vezetett kormányzati delegációkat küldtek Tajvanra. Eddig a Trump-adminisztráció is tartotta magát ehhez, elemzők szerint valószínűleg a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások zavartalansága érdekében. Az elmúlt hónapokban azonban az amerikai kormányzat Kínának címzett nyilvános bírálatai élesedtek, elsősorban a koronavírus-járvány eredete és kínai kezelése miatt. Cuj Tien-kaj, Kína washingtoni nagykövete kedden részt vett az Aspen Intézet internetes tanácskozásán. A Harc a hatalomért, az amerikai-kínai viszony a 21. században című könyv bemutatója alkalmából tartott eszmecserén a nagykövet a többi között azt hangsúlyozta, hogy Pekingnek nem célja az amerikai-kínai viszony további élezése. "Nem gondolom, hogy egy új hidegháború bárkinek az érdekét is szolgálná" - fogalmazott a kínai diplomata. (MTI)


 

h i r d e t é s