h i r d e t é s

Használt domainek megszerzése? Lehetséges!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Használt domainek megszerzése? Lehetséges!

2022. június 17. - 16:19

Ha azt gondoltuk, hogy domain regisztrációkor csak az egyre csökkenő szabad domain nevek közül választhatunk, akkor tévedtünk. Lehetőség van ugyanis a használatban lévő, de lejárni készülő domainek megszerzésére is. Mindez hogyan lehetséges? Szakértőnk válaszol.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Nem csak egy domain név regisztrációjára lehet szükség, ha weboldalt szeretnénk indítani. Érdemes többféle verziót is lefoglalni. Előfordul azonban, hogy számos név, melyet leellenőrzünk, már foglalt státuszban van. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen ahogyan a világon egyre több weboldal és blog indul el nap mint nap, úgy egyre több domain névre is van szükség. Ezek közül a legegyszerűbbek, legrövidebbek, vagy a fontos kulcsszavakat tartalmazók már nagy eséllyel foglaltak, hacsak nincs nagy szerencsénk vagy nem találtunk ki valamilyen egyedi nevet. 

Hogyan tehetünk szert jó domainre?

Egyáltalán nem kell elkeseredni, mivel egyrészt egy kis ötleteléssel és kreativitással még rábukkanhatunk igazán jó, szabad nevekre, sőt arra is lehetőség van, hogy olyan domaint regisztráljunk, amely már korábban foglalt volt. Mégis hogyan lehetséges ez?

Amennyiben egy domain regisztrációs ideje lejár és a tulajdonosnak nincs szüksége rá, azaz nem hosszabbítja meg, akkor újra szabaddá válik és bárki által szabadon regisztrálható. Ebben az esetben valószínűleg első látásra nem is fogjuk tudni, hogy korábban foglalt névről van szó, hiszen ha a keresőbe beírjuk, akkor egyszerűen csak szabadnak fogja jelezni a rendszer. Ehhez viszont nagy szerencsénknek kell lennie, hiszen a valóban jól csengő és értékes – korábban minőségi tartalommal bíró, sok hivatkozással rendelkező – lejáró domain nevekért általában többen is versenybe szállnak, ráadásul már a regisztrációs idő lejárta előtt.

Domain elkapó használata

Erre Önnek is lehetősége van, mégpedig a domain elkapó szolgáltatásnak köszönhetően. Úgy működik a folyamat, hogy egy listában böngészhetünk a közeljövőben lejárni készülő domain nevek között, majd a számunkra szimpatikusnak vagy hasznosnak tűnőket be tudjuk állítani elkapásra, mégpedig általában egy titkos licit keretein belül. Ezt követően a domain lejáratának pillanatában kiderül, hogy ki regisztrálhatja a domaint újra. Tehát a korábban foglalt domain neveket már csak akkor láthatjuk a keresőben szabad állapotúként, ha a lejárat időpontjáig senki sem licitált a domain elkapására. Éppen ezért nem érdemes kivárni, míg szabaddá válik, hiszen a domain elkapóval nagyobb eséllyel tehetünk szert számunkra releváns és hasznos domain nevekre.

A másik oldalról szemlélve a dolgokat, észrevehettük, hogy a regisztrációs díj fizetésének elmulasztásával könnyen járhatunk úgy, hogy a mi domainünk is lejár, ezt követően pedig szabadon regisztrálható lesz más által. Ennek tudatában tehát fokozottan figyeljünk a lejárati dátumokra – bár a szolgáltatók általában többször is értesítenek erről –, nehogy elveszítsük az értékes domain neveinket!

Domainek figyelése kulcsszavak alapján

Amennyiben felkeltette az érdeklődésünket a lejárt domainek elkapása, a listából való böngészésen túl más mód is kínálkozik. A minket érdeklő felszabaduló nevekre lehetőségünk van keresést beállítani bizonyos kulcsszavak alapján. Ebben az esetben, mikor lejárni készül, vagy újonnan bejegyzésre kerül egy általunk figyelt kulcsszót tartalmazó domain név, akkor emailben értesít minket a rendszer. Ez viszont nemcsak azért lehet hasznos, mert tudomást szerzünk a számunkra érdekes elkapható domainekről, hanem az új domain regisztrációk figyelésének is nagy haszna lehet. Egyrészt értesülhetünk róla, ha egy új konkurencia jelenik meg a piacon, másrészt amennyiben védjeggyel rendelkezünk az adott szóra vonatkozóan, akkor még idejében meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket. Az újonnan regisztrált domain nevek először feltételesen bejegyzett státuszba kerülnek 8 napig, ez idő alatt jelezhetjük ellenvetéseinket a Hureg felé, de perelhetünk is.

Láthatjuk, hogy a domainek számtalan lehetőséget nyújtanak. Azon túl, hogy szükségünk van weboldalunk vagy blogunk címéhez egy domain névre, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nevet választunk. Találunk-e számunkra megfelelő szabad domaint, vagy domain elkapó segítségével egy lejárót regisztrálunk? Továbbá a cégünk, márkánk megvédéséhez sem árt figyelnünk az újonnan regisztrált domain neveket, hiszen nagy hasznunkra válhat.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s