h i r d e t é s

Hasít az infláció Romániában és Szlovákiában is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hasít az infláció Romániában és Szlovákiában is

2022. január 18. - 08:17

 

A magyartól eltérően Közép-Európa-szerte tovább emelkedett az infláció decemberben, ezt támasztják alá a pénteken publikált román és szlovák adatok is. Miképp a kontinens egészében, az Európai Unió keleti részében is felszökött az infláció tavaly 2020-hoz képest.

A kép illusztráció! - Fotó: Bloomberg

Az infláció némi decemberi enyhülésére számítottak az elemzők Romániában, ahelyett szépen tovább emelkedett, ahogy Szlovákiában is, bár itt valamivel kevésbé a várakozásnál. Keleti szomszédunkban legutóbb 2011 májusában volt ilyen magas az infláció, az északiban több, mint másfél évtizede.

Romániában a novemberi 7,8-ról 8,19 százalékra emelkedett az éves árindex, ami a 8,6 százalékos lengyel adat után a legmagasabb a régióban (nem számítva a kis balti gazdaságokat, ahol elképesztően elszaladtak az árak, Észtországban például decemberben rekord 12,2 százalékkal). Nem az élelmiszerek, vagy a szolgáltatások hajtották főleg az inflációt Romániában - bár ezeknek az árai is gyorsuló ütemben emelkedtek, átlagban 6,69, illetve 4,49 százalékkal -, hanem az egyéb termékek, amelyek 10,73 százalékkal drágultak. 

A hét elején a román jegybank folytatta a közép-európai kamatemeléseket és az infláció további emelkedését jósolta. Az adatok után hajszálnyit erősödött az euró ellen a lej, de továbbra is a rekord mélypontok közelében szédeleg. A szomszédos országok kormányai bér- és nyugdíjemeléssel, rezsikompenzációval igyekeznek enyhíteni az energiaárak, valamint az infláció megugrásának negatív hatásait, de nehéz év várható.  Az energia Magyarországon a legolcsóbb.

Az euróövezethez tartozó Szlovákiában a novemberi 5,6 százalékról decemberben 5,8 százalékra ugrott az infláció. A régióban Magyarország lehet az egyetlen, ahol decemberben nem emelkedett tovább az infláció, bár ez biztos csak akkor lesz, ha - a jövő héten - ismertté válik a bolgár és a horvát adat is. (vg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s