fbpx Háromnapos csúcstalálkozót tartanak az uniós vezetők, középpontban a Brexit-tárgyalások | CIVILHETES

h i r d e t é s

Háromnapos csúcstalálkozót tartanak az uniós vezetők, középpontban a Brexit-tárgyalások

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Háromnapos csúcstalálkozót tartanak az uniós vezetők, középpontban a Brexit-tárgyalások

2018. október 16. - 18:07

 

Háromnapos csúcsértekezlet kezdődik szerdán Brüsszelben: először az uniós tagállamok vezetői tanácskoznak a megszokott keretek között, elsősorban az Egyesült Királyság kilépéséről (Brexit), a belső biztonságról és a migrációról, ezután pedig sor kerül a 12. Ázsia-Európa (ASEM) csúcstalálkozóra 51 ország állam- és kormányfőjének részvételével.

Forrás: pxhere.com

A szerdai nyitónap teljes egészében a Brexitről fog szólni, ugyanis az eredeti tervek szerint most kellene megkötni a megállapodást a brit kiválás feltételeiről, ez azonban elemzők szerint a korábbi biztató hírek ellenére valószínűleg még nem fog sikerülni. A bennmaradó tagországok vezetőinek munkavacsorájára meghívták Theresa May brit kormányfőt, akivel megvitatják a fennmaradó problémás kérdéseket, ezután huszonhetes körben folytatódik az ülés Michel Barnier uniós főtárgyaló részvételével.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a résztvevőknek küldött meghívólevelében hangsúlyozta: noha minden korábbinál nagyobb a valószínűsége a "kemény Brexitnek", folytatni kell a tárgyalást, bizakodónak kell maradni. Mint írta, az Európai Bizottság megkezdte a felkészülést a rendezetlen kiválásra, erről a testület elnöke fogja tájékoztatni a huszonheteket.

Csütörtök reggel az uniós vezetők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd Sebastian Kurz, az EU soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárja fog tájékoztatni a korábbi döntések végrehajtásának állásáról.

A munkaülésen elsősorban a migráció és a belső biztonság kérdésével, külügyekkel foglalkoznak majd. A tanács tájékoztatása szerint erős üzenetet akarnak küldeni az embercsempészek elleni küzdelemről, a külső határok védelméről, a migrációs származási és tranzitállamokkal való együttműködésről. 

Elsősorban a közelmúltbeli orosz lépésekre reagálva a résztvevők emellett a kiberbiztonság erősítéséről és a vegyi fegyverek használatának visszaszorítását szolgáló új szankciókról is egyeztetnek, de szó lesz például a klímaváltozásról és más globális ügyekről is.

Ezután informális eurócsúcs következik, amelyen rendhagyó módon a valutaövezeten kívüli országok képviselői is jelen lesznek. A fő téma a gazdasági és monetáris unió további elmélyítése.

Este megtartják az ASEM-csúcs nyitóünnepségét 21 ázsiai állam vezetői, többek között Li Kö-csiang kínai, Abe Sindzó japán és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő részvételével, amelyet gálavacsora követ.
Pénteken a résztvevők az Európa és Ázsia közötti együttműködés megerősítéséről egyeztetnek, különösképp a kereskedelem, a konnektivitás, a fenntartható fejlődés, az éghajlatváltozás, a multilaterális rendszer megerősítése, valamint a biztonsági kihívások, például a terrorizmus, a kiberbiztonság és a migráció területén.

Az ülés margóján az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodást ír alá Szingapúrral.
Végezetül pedig csúcsértekezletet tartanak az EU és Dél-Korea, illetve az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) között. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s