h i r d e t é s

Hamis Kásler-levél kering az interneten

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hamis Kásler-levél kering az interneten

2020. március 31. - 09:15

 

Meghamisították Kásler Miklós orvosoknak írt levelét, az álhírek megosztása is bűncselekmény lehet.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere - Fotó: Jani Martin / Népszava

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere tíz nappal ezelőtt hivatalos levelet küldött a halottvizsgálatot végző orvosok részére, amelyben az új koronavírusban szenvedő elhunytak vizsgálatával kapcsolatban határozta meg az eljárásrendet.

A rendőrség tájékoztatása szerint a közösségi oldalakon a levél meghamisított verziója kering, ami valótlanul állítja, hogy a koronavírus-fertőzésben elhunyt személyek számát nem lehet nyilvánosságra hozni, halálozási okként pedig más betegségeket kell megjelölni. A levél a COVID-19 következtében elhunytak számáról is hamis számot, a valódi adat többszörösét közli.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közveszéllyel fenyegetés elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást. A nyomozók eddig számos tanút hallgattak ki, és a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható adathordozókat foglaltak le.

A KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folyamatosan figyeli az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos álhíreket az interneten. Amennyiben bűncselekmény gyanúját állapítják meg, úgy eljárást indítanak az elkövetővel szemben.

Azt írják, hogy mindenkinek egyéni felelőssége, hogy mit oszt meg a közösségi médiában, milyen tartalmakat küld tovább. A világhálón egy rosszindulatú vagy meggondolatlan megosztás akár bűncselekményt is megvalósíthat. (24.hu)

Az OLKT.hu megosztotta a hamis levelet, de később beálátták, hogy rémhíreket terjesztenek és törölték a cikket, azonban az internet nem felejt.


 

h i r d e t é s