h i r d e t é s

Hamarosan 25 méter magasban lehet biciklizni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hamarosan 25 méter magasban lehet biciklizni

2020. március 29. - 09:52

 

Az ország egyetlen kettős vasúti völgyhídján épül kerékpárút

A biatorbágyi viadukt - Forrás: wikipédia

A közel tíz kilométer hosszú kerékpárút kivitelezési munkálatait a KM Építő Kft. végzi.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megrendelésére a Budapest – Balaton kerékpáros útvonal, Budapest és Etyek közötti szakaszon folytatódik a KM Építő Kft. kivitelezésében.

A múlt évben aláírt Vállalkozási szerződés 2020. március 11-én lépett hatályba és ezzel kezdetét vehette a kerékpárút építésének előkészítése. A munkaterület átadás-átvétele március 16-án megtörtént, majd ezt követően megkezdődött a közel 10 km hosszúságú kerékpárút tervezése. A tervek jóváhagyását követően a kivitelezés is megkezdődik.

Kiemelt látványosságú területen halad át a bicikliút

Az épülő szakasz Budaörsön, a Hosszúréti-patak mellett, majd Törökbálint belterületén - Fűzfa utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Raktárvárosi út, Régivasútsor utca - nyomvonalon haladva éri el Biatorbágy belterületét. A kerékpárút kiemelt látványossága, hogy áthalad a biatorbágyi viadukton, amely Magyarország egyetlen páros vasúti völgyhídja.

Az első híd 2×40,6 m támaszközű, hegeszvas anyagú, többszörös rácsozatú felsőpályás acélszerkezet volt. Az egyetlen pillér és a két hídfő cölöpalapozással, beton felmenőfalakkal, terméskő burkolattal készült. A párhuzamos második hídat 1898-ban építették meg. A két hídfő tulajdonképpen maga is 2×10,0 m nyílású boltozat; a Budapest felőli hídfő és a közbenső pillér cölöpalapozású, a másik hídfő síkalapon áll. Az áthidaló szerkezet diósgyőri folytacél anyagú, kétszer kéttámaszú párhuzamos övű, oszlopos rácsozatú süllyesztettpályás szerkezet. A MÁVAG építette hidat 1898. december 20-án adták át a forgalomnak - írja a turabot.hu. Az északi hídon sétaút vezet át, a lábazaton pedig emléktábla emlékeztet az 1931-es robbantásos merényletre, amelyben 22 ember halt meg.

Az átadás várható időpontja 2021. szeptember 30., amikor is egy újabb szakasz kapcsolódik be a Budapestet Balatonnal összekötő 108 km hosszúságú kerékpárút fejlesztési projektbe. (magyarepitok.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s