h i r d e t é s

Hallgatnak róla, de egy hamisítási botrány tarja lázban a világ aranypiacait

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hallgatnak róla, de egy hamisítási botrány tarja lázban a világ aranypiacait

2019. augusztus 29. - 07:06

Egy hamisítási botrány tartja lázban a világ aranypiacait - írja a Reuters. A hírügynökség szerint eddig, akár 50 millió dollár értékű hamis aranytömböt találhattak, de a hamisítványok jó minősége miatt még ezerszámra lehetnek a világ bankjainak széfjeiben hamisított kilós aranytömbök.

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

Nagy csendben tartják, de hamisítási botrány tartja lázban a világ aranypiacait, írja nagy riportjában a Reuters, amelyet a 444.hu szemlézett. A Reuters szerint 2017 óta legalább ezer ilyen aranytömböt  találtak. Ezeket súlyuk alapján kilobarként emlegetnek a szakmában, és nem azonosak a köznapi szóhasználatban aranyrúdnak hívott, 12,5 kilós tömbökkel.

A hamisítványok azonban nem abban az értelemben hamisítványok, hogy nem aranyból készülnek, az olyanokat ugyanis elég könnyű kiszűrni. Ezek valóban aranyból, ráadásul megfelelően nagy tisztaságúra finomított aranyból készülnek. Csak annyiban hamisítványok, hogy a tömböket a világ hitelesített aranytömbgyártóinak azonosító jeleivel látják el. Egy ilyen aranytömböt az előírások szerint a gyártó logója mellett egyedi sorszámmal is el kell látni.

Mivel minőségük alapján nehéz ezeket kiszűrni, így a hamisítványokra csak a véletlenszerű ellenőrzések során bukkantak rá, ami azt is jelenti, hogy akár még ezrével lehetnek ilyen hamisítványok a széfekben.

Hogy valóban mennyi, és kiket érint a botrány, azt nehéz kideríteni, mert az esetleges érintettek egyáltalán nem kívántak erről beszélni a Reutersnek.

Hogy derült ki?

A hírügynökség szerint a lebukott tömbök útjának feltérképezése alapján az derült ki, hogy azok kivétel nélkül Ázsiában kerültek be a körforgásba, vagyis ott vette át és fogadta el hitelesnek ezeket egy kereskedő, ami után már senki se kérdezett rá az eredetükre.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a JP Morgan, ami egyike a világ öt bankjának, amelyek az aranyban kötött üzleteket hitelesítik, és amelynek a széfjében egyes forrásaik szerint ötven, más forrásaik szerint több száz hamis tömböt találtak, Ázsiában, ahol a hamis tömbök bekerültek a körforgásba, már csak pár, megbízható öntődétől hajlandó aranyat átvenni.

A diktátorok így juthatnak pénzükhöz

Arra a kérdésre, hogy ez mégis mire lehet jó, a Reutersnek egy szakértő azt mondta, hogy így lehet a legkönnyebben tisztára mosni az amúgy illegális forrásból - például Közép-Afrikából vagy Észak-Koreából - származó aranyat. Vagyis lényegében valószínűleg diktatórikus kormányok, hadurak és bűnözők próbálhatnak így pénzükhöz jutni.

Amikor egy aranytöbmről kiderül, hogy hamis, azt általában visszaküldik annak a finomítónak, aminek a pecsétjét rányomták. A finomítók értesítik erről a hatóságokat, akik aztán elkobozzák a hamisított aranytömböt. A Reuters úgy tudja, hogy a svájci Ticino kantonban - ahol a négy nagy svájci finomítóból három működik - a hatóságoknak 2017-18-ban az ottani finomítók 655 hamisított aranyrudat adtak át. (napi.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky