h i r d e t é s

Hadházy Ákos: Ami most folyik Magyarországon az uniós pénzekkel, az történelmi bűn (Interjú)

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Hadházy Ákos: Ami most folyik Magyarországon az uniós pénzekkel, az történelmi bűn (Interjú)

2016. május 18. - 09:41
0 komment

 

A Reflektor.hu-nak elmondta, hogy szerinte mi a tétje az EU-s pénzek lenyúlásának, milyen veszélyeket rejt magában még négy év Fidesz-kormányzás, és mik az ellenzék esélyei a 2018-as választáson.

Hadházy Ákos - Forrás: reflektor.hu

Hadházy Ákos az a szekszárdi politikus, aki tényekkel igazolta, hogy a trafikok elosztása politikai alapon történik. Később az LMP korrupcióellenes szakszóvivője lett.

Reflektor: Mikor kezdett el a közélettel foglalkozni?
Hadházy Ákos: Hat éves korom óta aktív újságolvasó vagyok. Persze először csak a sporthíreket figyeltem, de hát előbb-utóbb az elejét is olvasta az ember. Aztán rendszerváltás környékén édesapám a Kisgazdapártban kezdett el politizálni, ahol megyei elnök lett. Aztán az elsők között volt, akit a Torgyán kizárt. Ez úgy látszik családi hagyomány nálunk. Politizálni nem úgy kezdtem, mint a fiatalok általában, hogy már egyetem alatt beül egy jó kis korrupt ifjúsági szervezetbe lébecolni. A Fideszbe 6 évvel az egyetemi tanulmányaim után léptem be. Alorvos voltam, bízhattam abban, hogy biztos egzisztenciát fog adni, és nem függök majd a politikai pozícióktól. Ez 2004-ben volt. A kettős állampolgárság melletti népszavazás kampányában már részt vettem és mélyen emlékszem a csalódásra is. 

R: Miért pont a Fideszbe lépett be?
HÁ: Családi hagyomány volt a polgári értékrend felvállalása, és ehhez a 1998-tól 2002-ig levő Fidesz kormányzás nem volt rossz referencia. Meg hát hittem Orbánnak, mert nem volt hülye. Máig azt gondolom, hogy ott azért komoly agyi kapacitás van. Más kérdés, hogy aztán mire használta ezt.

R:Mikor kezdte észrevenni, hogy a Fidesz elkezdi elárulni mindazt, amiért létrejött?
HÁ: 2010-ben a választás utáni harmadik napon már nagyon megijedtem. Súlytalan emberek kerültek a kormányba. Navracsics nyíltan elmondta akkortájt, hogy erre azért volt szükség, mert Orbánt nagyon zavarta az első ciklusában, hogy mindig jönnek az erős miniszterek, verik az asztalt, hogy pénzt kapjanak a szakterületükhöz. Tehát akkor sejteni lehetett, hogy az új kormányában kézi vezérlésre készül, ezért kellett az új  struktúra és a súlytalan miniszterek.

R:A személyes karrierje hová futhatott volna ki a Fideszben?
HÁ: Ha a legelejétől befogom a számat, tehát ha jó fideszes lettem volna, akkor most valószínűleg alpolgármester lennék, vagy bizottsági elnök. Helyi szinten nagy potentát lennék és nagyon sok pénzt keresnék.

R: Helyette borította a trafik-mutyit. Volt belső vívódása ezzel kapcsolatban?
HÁ: Akkor már nem. Nagyon sok negatív folyamatot láttam és a trafik-ügy volt a csúcsa. Itt nem simán pénzt szórtak szét, hanem előtte elvettek jogokat kisemberektől, tönkretettek egzisztenciákat. Amikor azt láttam, hogy nem csak Szekszárdon, hanem az egész országban ez megy, akkor szólnom kellett.

R: Most nyilván árulónak tartják a Fideszen belül. Frusztráló érzés?
HÁ: Aki most a Fideszben van, arra háromféle címkét lehet rátenni. Az első, hogy aki egyszerű tagként nem látja a folyamatokat, annak már vaknak kell lenni. A következő kettő sem sokkal jobb, mert ők a cinkosok és a társtettesek. Ezek még rosszabb jelzők, mert ők tudatosan élvezik a rendszer előnyeit. Meggyőződésem, hogy aki ebben a Fideszben árulóvá válik, az az országot segíti. Én ezt vállalom. Nem is kerültem rossz társaságba: leárulózták már Ángyán professzort, és még néhány embert, akik gerincességük miatt otthagyták ezt a bűnbandát. Azt is gondolom, hogy ebben a helyzetben nem lehetett csendben lelépni, mert akkor cinkossá válik az ember.

R: Korrupciós ügyeket tár fel heti rendszerességgel. A trafikbotrány miatt ragadt ez önre, vagy foglalkoztatta régebb óta is?
HÁ: Már gyerekkorunkban néztük, hogy a francban van az, hogy az NSZK-ban Mercedesszel járnak, az NDK-ban meg Trabanttal. Apukám erre azt mondta, hogy a Marshall-terv miatt. Ma már tudom, hogy önmagában ez nem egyedüli válasz, de tény, hogy a II. világháború után az a felzárkóztatásra szánt pénz sokat segített beindítani a nyugati gazdaságot. Most meg azt látom, hogy itt van az a rengeteg uniós pénz. Nagyon lényeges adat, hogy eddig kilencezer milliárdot kaptunk, most még tizenkétezret fogunk kapni, miközben az osztrákok a Marshall-segéllyel mai árfolyamon számolva ehhez képest csak hatezer milliárd forintot kaptak. Ami most folyik Magyarországon az uniós pénzekkel, az történelmi bűn. Kötelességem fellépni az ellen, hogy széthordják az ország jövőjét.

R: Mi lesz, ha elapadnak az uniós fejlesztési pénzek?
HÁ: Amikor elfogy, akkor vége. Lázár nyíltan hirdeti, hogy 2018-ig az egészet el akarja osztogatni. Nincs kétségem, hogy kiknek és mire. Az ideális az lenne, hogy nem tudják 18-ig leosztani és nem is nyernek a választáson. Ez azt jelentené, hogy van egy kis időnk 2018 és 2023 között, hogy vegyünk egy nagyon nagy levegőt és elkezdjük hasznosan elkölteni a forrásokat. Ez különösen azért fontos, mert ezeknek a pénzeknek nagy hányada - adók, járulékok formájában visszacsorogva- mozgásteret ad a költségvetésnek. Ekkor nyílik meg az esély, hogy normális oktatást és normálisabb egészségügyet csináljunk. Ha viszont 2018-ban nem nyer az ellenzék, akkor 2022-ig az összes pénzt el fogják szórakozni, és utána nem lesz értelme kormányozni, hiszen semmilyen mozgástere nem lesz ennek az országnak.

R: 2018-ban lenne mozgástere egy ellenzék által adott kormánynak? 
HÁ: A jelenlegi választási rendszerben benne van, hogy a győztes túlnyerheti magát. Meg kell nézni az utolsó három időközi választást. A kormányellenes hangulat annyira erős volt, hogy hiába voltak a veszprémi meg a tapolcai ellenzéki jelöltek totál alkalmatlanok, mégis nyertek. Abban viszont szkeptikus vagyok, hogy sima lesz a választás. Nekem személyes tapasztalatom van arról, hogy akarták elcsalni Szekszárdon a választást. Volt forgatókönyve a Fidesznek arra az esetre is, ha nyerek. Be volt készítve több lefizetett hamis tanú, aki azt állította volna, hogy csaltam. 

R: Az ellenzék számára van jó taktika 2018-ra?
HÁ: Az ellenzéki pártok nem fogják megúszni az együtt gondolkodást. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a kifejezés két szóból áll. Együtt meg gondolkodás. Együtt az volt már, de a gondolkodás részét azt nem nagyon láttuk. Ha valóban lesz együttgondolkodás, akkor nyilvánvalóan az LMP ebben partner lesz. A legalapvetőbb, amiről gondolkodni kell az az, hogyan lehet megoldani, hogy azok a közéleti résztvevők, akik felelősek a Fidesz túlhatalmáért, azok ne kerülhessenek újra pozícióba. Ha keményen akarok fogalmazni, akkor az a kérdés, hogy a többi pártok tudnak-e hiteles figurákat felvonultatni.

R: Elég lehet üzenetnek a választásra, hogy csak Orbán Viktor ne?
HÁ: Természetesen nem. Önmagában nyerni nem elég. Nagyon kevés azt ígérgetni, hogy legyen majd egy olyan parlament, ahol visszaállítjuk a játékszabályokat. Előre kell gondolkodni, mert csak akkor van értelme bármilyen választási győzelemnek, ha valóban kormányképes ellenzék kerül hatalomra. 

R: Milyen víziója van Magyarország jövőjével kapcsolatban?
HÁ: Felelős politikus csak azt mondhatja, hogy a tanításba kell belerakni minden létező energiát, ami van ebben az országban. Minél előbb vágunk bele, annál előbb fognak jó kedvű, motivált és magabiztos tanárok jó kedvű motivált és magabiztos gyerekeket oktatni. Ha megalázott és túlterhelt tanárok rosszkedvű, túlterhelt gyerekeket tanítanak, akkor búskomor, megalázott, túlterhelt felnőttjeink lesznek. Képzeljük el, hogy ha 90-ben ezzel kezdtük volna, akkor most hol tartanánk. A korrupció ott alacsony, ahol sok jól képzett és független ember van. A korrupciót akkor lehet hosszútávon csökkenteni, ha a társadalom ezt ki tudja kényszeríteni. Dánia a legjobb korrupciós indexű ország, mert tele van képzett, önálló indentitású polgárral. Jártam ott farmereknél, akik esténként összejártak és Mozart zenekarokat csináltak. Ezt azért lehet, mert függetlenek magabiztosak, jól képzettek és igazán akkor működik jól csak egy ország - igaz, akkor a hatalom nem is tudja zsarolni az alattvalóit.

R: Ha választhatna akkor polgármester, vagy parlamenti képviselő lenne?
HÁ: A legkomolyabban mondom, hogy nem gondolkodom ilyen posztokban. Például én most nagyon élvezem, hogy egyik sem vagyok. Azt gondolom, hogy jelen helyzetemben érdemi dolgokat hozzá tudok tenni a korrupció ellenes történethez, de utána hazamehetek és mondjuk holnap meg műthetek, meg foglalkozhatom a szakmámmal. Az biztos, hogyha nem csalják el a szekszárdi választást és mondjuk most polgármester lennék, akkor a szélmalomharcban felőrölődnének az energiáim attól az aknamunkától, amit a testületben a fideszes többség művelne. Ezért is lenne fontos, hogy 2018-ban a választók teljes nagytakarítást végezzenek az országban. 

 

reflektor.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s