h i r d e t é s

Háborús veszélyhelyzetet hirdetett a kormány ma éjféltől

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Háborús veszélyhelyzetet hirdetett a kormány ma éjféltől

2022. május 24. - 17:38

Orbán szerdán tájékoztat majd az első döntésekről.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Pár perccel azután, hogy hivatalosan is megalakult az ötödik Orbán-kormány, és Orbán Viktor személyesen bemutatta a minisztereit a parlamentben, a miniszterelnök arról posztolt Facebookon, hogy hamarosan rendkívüli bejelentés fog következni.

A bejelentés pedig megérkezett, kedd éjféltől háborús veszélyhelyzetet jelentett be., pár órával az ezt lehetővé tevő alkotmánymódosítás után.

A háborús veszélyhelyzet lehetőség először Gulyás Gergely vetette fel egy Kormányinfón, még április elején, hogy „a háború esetében is cselekvőképes” legyen a kormány, az akkori indoklás szerint.

Orbán arról beszélt a Facebookon megjelent videóban, hogy a szomszédban háború zajlik, egy olyan háború, „amelynek még senki sem látja a végét.” A miniszterelnök szerint a háború kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is.

Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas felforduláshoz és drasztikus áremelkedéshez vezettek

– mondja a videóban, hozzátéve, hogy a világ egy gazdasági válság küszöbén áll.

Orbán elmondja azt, amit nagyjából az orosz-ukrán háború kezdete óta a kormány tagjai többször is elmondtak, hogy az országnak ki kell maradnia a háborúból.

A háborús veszélyhelyzet első döntéseiről Orbán szerdán fog majd tájékoztatást adni. (Telex)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s