h i r d e t é s

Háborúban tilos, tüntetésnél szabad: Milyen hatásai vannak a könnygáznak?

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Háborúban tilos, tüntetésnél szabad: Milyen hatásai vannak a könnygáznak?

2021. január 29. - 11:42

A rendőrség a tömegoszlatás során gyakran alkalmaz könnygázt, de mi történik, és mit tehet az, aki kapcsolatba került vele?

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Könnygázt először a francia hadsereg használt az első világháború csatáiban. A cél az volt, hogy az ellenséges katonákat „kifüstöljék” a lövészárokból, és ezt sikerült is teljesíteni. A könnygáz ugyanis nem csupán a szem könnyezését okozza, hanem hatóanyagtól függően akár tüdőproblémák és mérgezéses tünetek is előfordulhatnak. A dezorientáltság, a köhögés, a bőr és a szem erős fájdalma is a tünetek közé tartozik, pláne ha a legerősebb könnygázt vetik be.

A könnygáz használata 1997 óta tilos, legalábbis nemzetközi konfliktusok és háborúk esetén. Ugyanakkor a helyi hatóságok dönthetnek a polgári lakosság körében történő használatáról sportmeccsek, utcai tüntetések esetén, amikor a céljuk a tömeg szétoszlatása, vagy esetleg a védekezés. A gáz úgy fegyverzi le a rendbontókat, hogy közben nem kell hozzájuk közel menni, harcokba bocsátkozni, más fegyvereket bevetni. Persze ettől még a könnygáz nem holmi kis játékszer, és nem is jelent minden esetben megoldást.

Mit tesz a szervezettel?

A könnygáz ideiglenesen komoly zavart okozhat, mivel erősen irritálja a szemet, a szájat, a torkot, a tüdőt és a bőrt. A legelőször használt könnygáztípus a CR volt, dibenzoxazepin nevű hatóanyagával.

Az erős méreg nemcsak arra veszélyes, aki másokat megtámad, de magára a támadóra is.

Kristályos anyaga a bőrirritáció mellett olyan szintű köhögéssel, nehézlégzéssel, idegrendszeri zavarokkal jár, hogy használata az egész Európai Unión belül tiltott, és a rendőrségek sem használhatják. Az anyagról nem árt tudni ezenkívül, hogy rákkeltő, a bőrön kémiai égést okozhat, és zárt térben viszonylag hamar belélegezhető belőle a halálos dózis. Valamivel humánusabb a hat-tízszer gyengébb CN, azaz a klór-acetofenon. Ezt 1871-ben fedezték fel, ez az az anyag, ami a legtöbb könnygázspray-ben, töltényben, gránátban található. Sűrű ködöt képez, erősen irritálja a bőrt és a nyálkahártyákat.

A könnygáz leggyengébb változata a CS, hatóanyaga az orto-klorobenzilidén-malononitril. Ez nem párolog kristályos formában sem, mint ahogy a CN teszi, nem is gáz, hanem szobahőmérsékleten szilárd anyag, melynek irritáló hatása ugyan gyengébb, mint a többinek, egy valamiben mégis eltér társaitól: nem csupán irritálja a vele érintkezésbe kerülő testrészeket, hanem rosszullétet, vérnyomás-emelkedést, hányást okozhat. A gáz ugyanis megcélozza a sejtekben található TRPA1-specifikus receptorokat, amelyek felgyorsítják az idegrendszer fájdalmának érzékelését. Amint a szer érintkezik a testtel, az immunrendszer idegen anyagként azonosítja, és hatalmas adag könnyel, illetve nyálkával, nyállal próbálja kilökni. Azonban a CN és a CS esetén is előfordulhat, hogy az áldozatok nem ússzák meg félórányi könnyezéssel, köhögéssel és dezorientációval a dolgot: nagy dózisban adva gyengébb szervezetű, krónikus betegséggel küzdő embereknél, vagy mondjuk gyerekeknél, sokkal súlyosabb következmények jelentkezhetnek, például a bőr kémiai megégése, vérzés, hányás, fulladás, a szem szaruhártyájának égési sérülése, a szemideg károsodása. A könnygáz okozta halál ritka ugyan, de időnként megesik.

Mi a helyzet a parikaspray-vel?

Egyes esetekben kapszaicint, a paprika erejét biztosító vegyületet vetnek be, amit a köznyelv nemes egyszerűséggel paprikaspray-nek hív. Maga az anyag a könnygáznál kisebb felhőt képez, valamint hamarabb leülepszik, viszont nem oldódik vízben, azaz egy kiadós mosakodással még nem lehet megszabadulni tőle. Irritálja a szemet, orrot, torkot, köhögésre és könnyezésre késztet, hatása pedig akár háromnegyed órán át fennmaradhat. De minden kellemetlenségével együtt sem okoz akkora kárt, mint a CN vagy a CS.

Mennyire véd tőle a maszk?

Ha valaki könnygázzal érintkezik, akkor mindenekelőtt kerüljön olyan messzire a helyszíntől, amennyire csak tud. Ezután – kivéve paprikaspray esetén – próbálkozhat vizes öblítéssel, vagy vizes ronggyal történő törölgetéssel. Nőknél a sminket azonnal le kell mosni, mivel ahhoz hozzátapad a gáz hatóanyaga. Ezen kívül a szemdörzsöléssel is óvatosan kell bánni, mivel minél erősebben dörzsölik, annál több gáz kerül bele, ezért inkább a bő vizes, folyamatos öblögetés ajánlott. Aki pedig kontaktlencsét visel, tiszta kézzel próbálja meg eltávolítani, vagy forduljon szemészhez, mert fennáll a további károsodás veszélye, ha a lencse alatt koncentráltan megmarad a kémiai anyag. Továbbá minden olyan ruhát le kell venni, ami érintkezett könnygázzal, így elkerülhető a további bőrirritáció. Akinek van á lehetősége, vegyen egy kiadós zuhanyt és alaposan öblítse le testét. Amennyiben azonban félórányi zuhanyzás után is fájdalmat, tüneteket észlel, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Ki jogosult a használatára?

A rendfenntartó erőknél a CN és CS, illetve a kapszaicin is használatban van, bár az ötvenes évek óta a CS a legelterjedtebb. Az esetek többségében gránátvetővel lövik ki, ami földet érésnél izzani kezd: vagyis ha hozzányúlnak, vagy valakit eltalál, még komolyabb sérülések keletkezhetnek. Többek között ezért is korlátozza a törvény a könnygázt tartalmazó önvédelmi fegyverek kereskedelmét. A szakboltokban általában húsz gramm töltősúly alatti spray-ket árulnak, de a vásárlás és a birtoklás is nagykorúsághoz kötött. Önvédelmi eszközként történő használatával kapcsolatban pedig érdemes előzetesen tájékozódni. (raketa.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s