h i r d e t é s

Ha pénzre van szüksége, nem kap!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Ha pénzre van szüksége, nem kap!

2016. május 23. - 09:38
0 komment

 

Szinte nincs bank, ami valamilyen akcióval ne csábítaná gyors hitelfelvételre a mások, sőt saját ügyfeleit - írja az én pénzem.

A vonzó feltétel iránt érdeklődők azonban a tapasztalataink szerint könnyen hoppon maradhatnak. Vagy egyáltalán nem kapnak pénzt, vagy csak sokkal drágábban. Bankonként eltérő, hogy kiket szeretnének a leginkább kedvezményezni. Nem árt tehát résen lenni.

Újságban és tévében is láttam az akciós kölcsönt, de a bankom nekem nem adja – panaszolta több olvasónk is. Mások azt jelezték, hogy a hirdetésekben szereplőnél valójában csak sokkal drágábban vehették volna fel a „gyorshitelt”. A személyi hitelek terén mintha folyamatosan egymás alá licitálnának a bankok, egyre alacsonyabb kamatokkal igyekeznek csábítani. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján – lásd grafikonunkat – ezek a kölcsönük még átlagosan is valóban egyre olcsóbbak, de az állomány ennek ellenére egyre csekélyebb.

Akár tízezreket is spórolhat havonta, aki körültekintően választ a hitelek között. A bankok által „mézesmadzagként” bevetett alacsony kamat vagy teljes hiteldíj (THM) azonban sokszor speciális feltételek vagy korlátok között érvényes. 

Díjazhatják a hűséget

Akad bank, amely előválasztóval próbálja távol tartani azokat az ügyfeleit, akik úgysem számíthatnának kölcsönre. Több pénzintézetnél is arról beszéltek, hogy az érdeklődők többsége a kedvezményre, de akár a nem akciós kölcsönre sem jogosultak. Elsősorban a hitelfék – erről itt olvashat – miatt, de nem mellékesen azért, mert a negatív adóslistán (egykori BAR) szerepelnek. A bankok által mézesmadzagként bevetett feltételről könnyen kiderülhet, hogy az tényleg csak másoknak jó. 

Az viszont mindenképpen kedvező, hogy felbukkantak a saját ügyfeleket előnyben részesítő ajánlatok is. A CIB május 20-ától a legalább 10 éve nála bankolóknak a személyi kölcsön normál feltételéből 10,09 százalékpontos kamatkedvezményt ad a futamidő teljes hosszára. Feleennyi idő esetén is jövedelmező lehet a hűség, ekkor hat százalékpontot engednek a kamatból. Az általunk vizsgált ajánlatok közül a legfurcsább, bár egyúttal a legőszintébb az Erste Hűség kölcsöne. A bank ugyanis ezzel kapcsolatban közli, hogy azok az ügyfelek igényelhetik, akiket előminősítése alapján jogosultnak nyilvánított, valamint ajánlati maximális hitelösszeget, maximális futamidőt és maximális törlesztő részletet határozott meg részükre. A többieknek is kínálnak kedvezmény, de az akciós kamat a legalább 1,5 millió forintos hitelre érhető el.

A Cofidis Fapados hitele a legolcsóbb (kiemelten általában ez szerepel) akkor, ha valaki 3 millió forintot vesz fel ötéves futamidőre. A személyi kölcsönök minimális hitelét sokszor elég magasan szabják meg (a kínálatról itt tájékozódhat), de az alacsonyabb kamat általában nem az összegtől, hanem az igazolt jövedelem nagyságától függ. Az FHB is 10 százalék alatti kamattal – már vagy féltucatnyi az ilyen feltétellel csábítók száma – és „ajándékba” adott egyhavi törlesztővel próbál csábítani (ezzel eredetileg a CIB jelentkezett), olcsóbb pénzre pedig itt a 240 ezer forint havi nettó felett keresők számíthatnak. A vízválasztó általában a havi nettó 250 ezer forint.

Terjednek a netes kedvezmények

Az élőmunkával spórolással indokolják a bankok, hogy újabban miért egyre gyakoribbak a netes kedvezmények is (szerintünk valójában itt is közrejátszhat a jobb ügyfélkörre törekvés is). Az OTP június 17-ig akciózik, az akciós kamatból online kuponnal még további egy százalékpontos kamatkedvezmény vehető igénybe. A Raiffeisen az online regisztrációt két százalékponttal díjazza május végéig. Az FHB tartozásrendező személyi kölcsön extrája online igénylés és a legjobb adósi besorolás esetén a korábbi 16 százalék feletti teljes hiteldíjhoz képest ma már csak 10,52 százalékba kerül.

Kutakodásunk alapján úgy tűnik, hogy a legalacsonyabb kamatot az OTP kínálja. Persze nem mindenkinek. A bank a saját nevét viselő önkéntes nyugdíjpénztár tagjainak még ennek a hónapnak a végéig mindössze 8,14 százalékos THM mellett nyújt kölcsönt a megtakarítások feléig (legfeljebb 10 millió forintig, akár 133 havi futamidővel), hogy a 10 éves megtakarítási időszak után, de még nyugdíj előtt ne kelljen a tőkéhez hozzányúlni. 

Érdekességként (és arra példaként, hogy mi mindenre kell figyelni) megemlítjük, hogy a például a Budapest Banknál a személyi kölcsönre jogosultság elbírálásánál, amennyiben egyik igénylő sem töltötte be a 66. életévét, az egyik igénylőnek minimum nettó 70 ezer, a másiknak 40 ezer forintos jövedelemmel kell rendelkeznie, míg ha valamelyikük már betöltötte 66. életévét, akkor mindkettőjük elvárt jövedelme minimum 70 ezer.

 

azenpenzem.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s