h i r d e t é s

Ha igen, akkor miért nem?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Ha igen, akkor miért nem?

2017. január 24. - 11:18

A hír, ami e kis glossza megírására inspirált, az volt, hogy Szegeden elrendelték a szmogriadót, ezzel egy időben ingyenessé tették a tömegközlekedést. 

Szmogriadó Szegeden: ingyen lehet használni a tömegközlekedést - Forrás: MTI

Világos, nem! Tiltok valamit és mellé rendelem a megoldást.

Miért nem így működik az ország minden téren?

Ehhez a gyerek és a fiatalkorom emlékei adnak választ, úgy hiszem. Azt mondják én nagyon rossz gyerek voltam. Mert mindent megcsináltam, amit jónak láttam és nem fogadtam szót soha az általam értelmetlennek vélt tiltásoknak. Mindig szót fogadtam az egészségemet, testi épségemet érintő valamennyi javaslatra, ezért „megúsztam” minden súlyosabb sérülést, károsodást, de kipróbáltam, megcsináltam mindent, amit jónak láttam.

A jelen kormányzást leginkább a katonasághoz, vagy a kora kádári rendszerhez hasonlítom. Amikor bevonultam, volt egy mitugrásznak jellemezhető tanyasi őrvezető fiú, aki úgy akarta megszolgálni a felettesei „jóindulatát”, hogy ordenáré módon üvöltözött, sértegetett és dolgoztatni akart minden újoncot. A folyosó, a körlet felmosásán túl a kinti lépcsőket is fel akarta mosatni. Arra lettem figyelmes, hogy az egyik újonc halkan annyit mond, hogy az rá fog fagyni, lévén volt vagy mínusz nyolc fok, celsiusban! Azt az üvöltést, hogy „maga ne gondolkozzon, magának az a dolga, hogy végre hajtsa a parancsot” meg ehhez hasonlókat üvöltött. Az első, aki elesett a csúszós lépcsőn, az őrvezető volt. Kitört a nagy röhögés a háta mögött. Mindig a háta mögött. Vége is volt a karrierjének.

Aztán az 1800 fős építőipari cégemnél egy volt ÁVÓS látta el az igazgatói munkakört. Amikor kiadott valami utasítást a műszakiak összeültek és értékelték. Azt latolgatták, mi az, amit feltétlen úgy kell csinálni és mi az, amit nem. Megállapodtak, hogy vagy lyukra futtatják, vagy immel - ámmal végrehajtják, amit mondott. Aztán leváltották az előbbi elvtársat, és amikor az új szakmabeli fiatal igazgató visszajött a pártbizottságról az utasításokkal, akkor összehívta a vezérkart és ugyanazt végigjátszotta, amit korábban a műszakiak. Persze mindig voltak karrieristák túlbuzgók, akik nagyon meg akartak felelni a „főnökség” utasításának és keresztülverték a legképtelenebb butaságokat is. Egy jellemző példát mondok és bárki párhuzamot vonhat a rendszer jelenlegi működésével.

Amikor még Szekszárdon nem voltak panelházak, akkor készítettem egy a mai értelembe vett lakóparki szisztémát alagútzsaluzatos technológiára, maximum 3 emeletes, mozgalmas, zárt beépítéssel, hatalmas körbezárt zöld felületekkel. A technológia, rendelkezésre állt a városban. Egy maketten be is mutattam építőipari kiállítás keretében. A megnyitó után összeült a három igazgató a tervező, kivitelező és a beruházási vállalaté. (Volt ott még két ember, az egyik elmesélte a történetet) Azt mondja az egyik, mit képzel ez a kis senki, tán ő fogja meghatározni, hogy milyen városépítés legyen? Újságcikk, rádióriport abszolút pozitív vélemények minden oldalról és persze folytatódott a pécsi panelokkal a régi városközpont szétverése. „Szép városias” 10 emeletes panelokkal.

Van egy sikeres városvezető Botka László. Eddig nem érdekelt engem, hogy Szegeden jó-e vagy sem, de mióta felmerült az esetleges miniszterelnök jelöltsége nyilván jobban figyelem. Van egy helyzet a szmog, van egy egyszerű, mindenki számára érthető döntése és a probléma világos kezelése.

Mi van másutt? Kitiltják, 150.000 forintos büntetés meglebegtetése mellett, hogy az 1,2,3,4 osztályba sorolt gépkocsikat. Senkinek fogalma sincs arról, hogy ez valójában hány KÖZLEKEDŐ! gépkocsit érint. Senkinek nincs fogalma arról, hogyan ellenőrizzék a szabály betartatását, mert csak úgy lenne ellenőrizhető, ha minden gépkocsit megállítanak. (Képzeljük el, mekkora környezetszennyezéssel járna a sok járó motorú félreállított jármű!) Úgy vélem a kisebb főnökök úgy vannak vele, hogy b…szdmeg, megérdemled, megcsinálom, amit feltétlen muszáj, a többi nem az én bizniszem.

Persze megindult Botka ellehetetlenítése. Az egy százalékos Együtt nem fogadja el. Nyilván a kígyószemű jobban elvezetné az országot. Az ugyanebbe a kategóriába (1%-os) tartozó Párbeszéd-nek eszébe nincs párbeszédet folytatni, mert úgy véli, azonnal el is tűnik mind a tíz egyébként értékes tagja a nagy tolongásban. Ott van még a MOMA, akinek a vezetője azonnal bejelentkezett miniszterelnöknek egy interjúban. Támogatná is mind a három tagja. A Gyurcsány pártról ne is beszéljek, mert az mindenre és annak az ellenkezőjére is képes a vélt „hatalomért”. Felteszem az MSZP-n belül is nagy a kárörvendés a „nagy öregek” körében, hogy na’ ugye nem is olyan könnyű ez, viszont a sikertelenséget mind a nyakadba varrjuk, ezért kaptad a teljes körű felhatalmazást. „Kellett neked egyiptomi rohamsisak”?

Ha egyszer még megérném, hogy a józanész vezérelné ezt az országot…


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky