h i r d e t é s

Ha a koronavírus nem lenne elég, a madárinfluenza is felbukkant Kínában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ha a koronavírus nem lenne elég, a madárinfluenza is felbukkant Kínában

2020. február 03. - 17:42

A kínai állam elismerte, a koronavírustól sújtott Hupej tartomány szomszédságában kitört a madárinfluenza néven ismert H5N1- járvány. Szerencse, hogy a veszélyes vírus emberről emberre csak nehezen terjed.

A járvány egy Saojang városa melletti csirkefarmon bukkant fel, ahol 7850 csirkét neveltek, a betegség rövid idő alatt 4500 állatot pusztított el. A hatóságok eddig összesen 17828 baromfit irtattak ki a környéken, megakadályozandó a fertőzés továbbterjedését. Emberre eddig nem terjedt át a fertőzés Hunanban.

A madárinfluenza alapvetően állatbetegség, amit a korábbi tapasztalatok szerint ugyanakkor átterjedhet a háziszárnyasokkal hosszú időn át szoros testi közelségben élő emberekre is.

Ijesztő tény, hogy a madárinfluenza az emberre átterjedve kivételesen magas halálozási aránnyal járó betegség: az elmúlt 15 év tapasztalatai alapján nagyjából minden második megfertőzödött ember belehalt. Bár még csak kevés idő telt el, a koronavírus jelenlegi halálozási rátája körülbelül 2 százalék.

A WHO egészségügyi világszervezet havonta frissített összesített adataiból is kiviláglik, hogy madárinfluenzában lényegében csak olyan ázsiai és afrikai országokban halnak meg emberek, ahol nagy, szegény tömegek élnek otthon együtt tyúkokkal és más baromfiakkal. A 2003 óta eltelt időben kimagaslóan a legtöbb ember Indonéziában halt meg a vírustól (168-an), az élmezőnyben pedig a második helyezett Egyiptom után olyan dél-kelet és kelet-ázsiai országok sorakoznak, mint Vietnam, Kambodzsa, Kína és Thaiföld – írta a 444.hu. (borsod24.com)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky