h i r d e t é s

Gyűlnek a bizonyítékok: kevés a 2 méteres távolság

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gyűlnek a bizonyítékok: kevés a 2 méteres távolság

2020. április 14. - 08:24

 

Itthon másfél-két méterben határozzák meg a szakemberek a szükséges és biztonságos távolságtartást, egyre több egészségügyi tanulmány állítja, hogy ez kevés. 

Mint a Qubit ezeket szemléző összeállításában olvasható, elképzelhető, hogy a koronavírus 4 métert is képes "utazni" a levegőben kóválygó apró részecskéken.

Az egyik tanulmányt jegyző kutatók egy 10 nap alatt megépített kínai kórházban vizsgáltak kórtermeket és irodákat február 19. és március 2. között. A levegőből egy speciális SASS 2300 típusú készülékkel, a padlóról, a számítógépes egerekről, a szemetesekről, a korlátokról és a betegek maszkjairól nedves, steril tamponokkal vettek mintát.

Az intenzív osztályon használt egerekről származó minták 75 százaléka, a padlóról vett minták 70 százaléka bizonyult pozitívnak, és az ottani egészségügyi dolgozók felének cipőtalpán mutatták ki  koronavírust, ami szerintük felveti annak lehetőségét, hogy a kórokozó az ápolók és az orvosok cipőtalpán is képes utazni.

Egy másik kutató szerint a mostani koronavírus-járvány idején a távolságtartásra vonatkozó javaslatok elavult, az 1930-as években kidolgozott modellen alapulnak. A modern áramlástani modellek szerint ugyanis egy erős tüsszentés után „a különböző méretű patogénhordozó cseppek 7-8 méteres távolságba is eljuthatnak”.

Ugyanerre jutott a múlt héten az bemutatott belga-holland tanulmány is. (infostart.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s