fbpx Gyorsult az amerikai gazdaság teljesítménynövekedése októberben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Gyorsult az amerikai gazdaság teljesítménynövekedése októberben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gyorsult az amerikai gazdaság teljesítménynövekedése októberben

2021. október 23. - 06:45

 

Gyorsuló teljesítménynövekedési ütemet produkált az amerikai gazdaság privátszférája októberben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexeinek pénteken ismertetett előzetes értékei alapján.

Forrás: Az Üzlet

A szeptemberi szolgáltatóipari index a második egymást követő hónapban nőtt, 58,2 pont lett a szeptemberi 54,9 pont után, felülmúlta a szakértői várakozások átlagában szereplő 55,1 pontot. Idén eddig a legmagasabban májusban volt a mutató, 70,4 ponttal. A szolgáltatói ágazat állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) több mint a kétharmadát.

A feldolgozóipari BMI 59,2 pontra süllyedt októberben a szeptemberi 60,7 pontról, a szakértők kevésbé romló mutatóra, 60,3 pontra számítottak. A feldolgozóipar az amerikai GDP mintegy 12 százalékát állítja elő. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett októberi kompozit BMI értéke július óta a legmagasabb, 57,3 pont lett a szeptemberi 55 pont után. A kompozit index az idén májusban érte el 68,7 ponton a csúcsát.

A BMI részértékek vegyesen mozogtak ugyan, de ezzel együtt is viszonylag lendületes teljesítménynövekedést mutatnak mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatóipari ágazatokban. A BMI 50 pont feletti értéke ugyanis a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi. Elemzők szerint az amerikai gazdaság 3 százalék alatti évesített ütemben nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi 6,7 százalék után. A harmadik negyedévre vonatkozó adatot jövő héten (csütörtökön) ismertetik. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s