h i r d e t é s

Gyengíthetik az immunrendszert az ismételten beadott megerősítő oltások

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gyengíthetik az immunrendszert az ismételten beadott megerősítő oltások

2022. január 13. - 12:52

Gyengíthetik az immunrendszert és kifáraszthatják az embereket a négy havonta megismételt megerősítő oltások amellett, hogy nem is kivitelezhetők – figyelmeztetett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Vajda János

A hatóság legkorábban áprilisban hagyhat jóvá specifikus vírusvariáns elleni vakcinát, amilyen a Pfizer fejlesztés alatt álló oltása.

Bloomberg szerint az EMA azt javasolja, hogy az egyes országok a hideg évszakok beköszöntéhez kössék az újabb koronavírus elleni oltásokat az északi és a déli féltekén is, követve az influenza elleni védőoltásokra vonatkozó stratégiai terveket.

A javaslat azt követően jelent meg, hogy egyes országok már a második megerősítő oltás bevezetését fontolgatják, Izraelben pedig már meg is kezdődött a negyedik oltások beadása az omikron vírusvariáns felfutása miatt, Nagy-Britanniában viszont egyelőre nem tartják ezt szükségesnek.

A megerősítő oltásokat be lehet adni egyszer vagy talán kétszer, de ez nem olyasmi, amit állandóan meg kellene ismételni – fogalmazott Marco Cavaleri, az EMA vakcinastratégiáért felelős igazgatója. A hatóság szerint a szájon és intravénásan beadott antivirális szerek, mint például a Paxlovid vagy a Remdesivir, az omikron ellen is megtartották hatékonyságukat.

Az ügynökség azt is közölte, hogy legkorábban áprilisban hagyhat jóvá specifikus vírusvariáns elleni vakcinát, mivel a folyamat 3-4 hónapig tart. A Pfizer a napokban közölte, hogy márciusra készen lehet az omikron variáns elleni oltása. (Portfolio)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s