h i r d e t é s

Gulyás Gergely: A kormány az eddigi intézkedéseket tartja fenn

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gulyás Gergely: A kormány az eddigi intézkedéseket tartja fenn

2020. november 26. - 11:22

 

Magyarországon az elmúlt heti adatokat figyelve az új fertőzések száma 3000 és 5000 között volt, ami azt mutatta, hogy a fertőzésszám mérséklődik, konstans adatokat mutat, közölte Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, tudták, hogy változni fog a fertőzésszám, hiszen megkezdődtek a tömeges tesztelések. Ez nemcsak a kulcsfontosságú hivatásrendeket jelenti, hanem lényegesen több antigén tesztet is használnak már, emiatt lényegesen magasabbak például a mai fertőzésszámok.

"Jövő héten tudjuk azt leszűrni, hogy a fertőzések terjedésének gyorsulását mutatják-e az adatok. A különböző hivatásrendek tesztelésének eredményeit egységesen nyilvánosságra fogja hozni a kormány, várhatóan a hétvégén. A kormány úgy döntött, hogy az eddigi intézkedéseket tartja fenn, jövő hétig nem várható változás" – közölte.

Elismételte, hogy a hét közben bevezetett idősek vásárlási idősávja annyiban tér el a tavaszi gyakorlattól, hogy bármikor vásárolhatnak az idősek, de van egy védett idősáv, amikor csak ők mehetnek üzletbe.

A járványra a vakcina a megoldás, amihez már kézzel fogható közelségbe kerültünk, magyarázta Gulyás.

"Mindenhonnan, ahonnan lehet, vakcinát kell szerezni, de csak olyan hozható forgalomba, amit a magyar hatóságok ellenőriztek és elfogadtak. A vakcina önkéntes és ingyenes lesz. 12 millió fölötti adag vakcinát kötöttünk le eddig európai és amerikai fejlesztésekből, ez megegyezik a múlt héten ismertetett számokkal. Oroszországgal, Izraellel és Kínával tárgyalunk, utóbbi áll a legelőrébb az oltóanyag engedélyeztetésével" – fogalmazott.

Rossz hírnek említette, hogy a Pfizer először nem Európába, hanem Amerikába szállítja majd a vakcináit, de a lekötésnél kifizetett előleg felét visszatérítik.

A magyar egészségügy képes ellátni a feladatokat, mindenki számára színvonalas egészségügyi ellátást tudunk biztosítani. Senkinek nem kell tartania attól, hogy ha súlyos tünete van, akkor az egészségügy ne lenne képes őt maradéktalanul ellátni – mondta a miniszter.

Ma a lengyel miniszterelnökkel egyeztet Orbán Viktor az EU-s költségvetésről. Gulyás szerint továbbra is elfogadhatatlan, hogy politikai kritériumoktól függővé tegye az uniós pénzek folyósítását. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s