h i r d e t é s

Gordon Ramsay: Új utakon

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Gordon Ramsay: Új utakon

2020. augusztus 31. - 10:29

Hosszú az út a vadontól a tányérig… Gordon Ramsay ismét Föld körüli útra indul, hogy ihletet és inspirációt nyerjen a világ legizgalmasabb konyháiból!

Gordon Ramsay

A világhírű szakács, Gordon Ramsay műsorában, az Új utakon második évadjában életveszélyes helyzeteknek teszi ki magát. Bár Gordon Ramsayről tudni lehet, hogy „kemény” férfi mind testileg, mind lelkileg: ironman sportoló, gyakran mászik hegyet, szeret halászni, továbbá részt vett egy indai tíz napos elvonuláson is. Az utazós-főzős műsorban mégis számos olyan nehézséggel találkozik, amire egyáltalán nem volt felkészülve… Itthon is folytatódik az Új utakon, jön a második évad szeptembertől a NatGeón!

Gordon Ramsay ismét nekivág a világnak, hogy kulináris ihletet merítsen az egzotikus helyi ízekből és receptekből Tasmániától Indonéziáig és Dél-Afrikától Guyanáig. A háromcsillagos séf és ironman sportoló a Gordon Ramsay: Új utakon c. sorozat új évadában se zárkózik be a konyhába, hisz a főzés a Föld minden pontján a tökéletes alapanyagok beszerzésével kezdődik – igaz, ez ezeken a távoli, isten háta mögötti tájakon gyakran kalandos, már-már életveszélyes vállalkozás… A széria a világ 172 országában, összesen 43 nyelven kerül a National Geographic képernyőjére.

„Az új epizódokban hét, általunk eddig nem érintett régiót fedezünk fel, egymástól gyökeresen eltérő gasztronómiai szokásokkal és hagyományokkal” – mondja Ramsay a sorozat második évadáról. „Az utazásunk során lehetőségünk nyílik személyesen találkozni és beszélgetni – sőt együtt főzni – a helyiekkel, miáltal rendkívül mély ismereteket szerezhetünk ezekről a távoli népekről és kultúrákról.”

Az új évadban Ramsay Tasmania, Dél-Afrika, Indonézia, Louisiana, Norvégia, India és Guyana legtávolibb, legérintetlenebb tájaira látogat, – csupa olyan kalandos, nehezen megközelíthető helyre, mely eddig többé-kevésbé fehér folt volt a világ gasztronómiai térképén. Az epizódokban a sztárséf előbb megismeri a legkülönlegesebb és legizgalmasabb, őt szakmailag leginkább inspiráló helyi recepteket, majd a vadonban keményen megdolgozik ezek alapanyagainak beszerzésért: szédítő hegyfalakat mászik meg, több méteres hullámokkal viaskodik, dermesztő fagyoknak teszi ki magát és járhatatlan őserdőkben tör előre – és akkor még a cápák közötti életveszélyes úszásáról és a hajmeresztő szumátrai bikafuttató versenyen való részvételéről nem beszéltünk.

A fő hangsúly mindezzel együtt természetesen a főzésen és a konyhai praktikákon van: helyi szakértőktől és szakácslegendáktól Ramsay valamennyi, általa felkeresett országban ősi recepteket és gasztronómiai szokásokat sajátít el, majd, az epizódok csúcspontjaként, házigazdájával az oldalán el is készít egy-egy frissen tanult vagy megálmodott ételt. Utazásai, ahogy remélte, rendkívül inspirálóan hatnak rá: minden ember, akivel beszél, minden tradicionális ínyencség, amit kóstol, és minden alapanyag, amit nagy nehézségek árán beszerez, egy-egy új recept megalkotására ihletik – gyönyörű (és ízletes) példájaként a kultúrák találkozása megtermékenyítő hatásának.

A sorozat forgatása során Ramsay többek közt a következő – nemcsak kulináris – kihívásokkal néz szembe:

  • Nyugat-Szumátrán az életét veszélyeztetve részt vesz a pacu jawi nevű tradicionális bikafuttató versenyen, melyen a bátor zsokék két vadul rohanó bikába kapaszkodva hajtják (vagy inkább fékezik…) jószágaikat egy rizsföld sártengerében;
  • Tasmania veszélyes, sziklákkal teli partjai előtt alámerül a háborgó tengerben, hogy langusztát fogjon egy helyi ételkülönlegességhez;
  • Dél-Afrikában helikopterből kiugorva veti magát a habokba, hogy kagylókat gyűjtsön az óceán parti vizeiben;
  • Indonéziában egy barátságtalan, denevér-lakta barlangrendszer mélyén óriás édesvízi garnélarákok után kutat;
  • Norvégiában egy fjord fagyos vízében alámerülve igyekszik beszerezni egy helyi recept autentikus hozzávalóit;
  • Dél-Indiában pedig ősi – és felettébb nehezen kezelhető – eszközökkel, többek közt egy 90 kilós hálóval száll tengerre, hogy halat fogjon velük.

Az epizódok tartalmából:

Tasmania
Gordon Ramsay Tasmania szigetére utazik, hogy felfedezze a helyi ízeket és alapanyagokat. Az autentikus összetevők beszerzése azonban a vártnál nehezebb feladatnak bizonyul: a tökéletes végeredmény elérése érdekében a sztárséfnek többek közt különleges fűszernövényeket kell gyűjtenie egy mérgeskígyókkal teli bozótosban; cápáktól hemzsegő vízbe kénytelen merülni, hogy langusztát fogjon; és még egy hidroplánozás is vár rá, lévén az áhított pisztrángok élőhelye másként nem közelíthető meg. 
Bemutató: 2020. szeptember 6-án, vasárnap 14.00-kor

Dél-Afrika
Gordon Ramsay ezúttal az orrszarvúkkal, zsiráfokkal, zebrákkal és vízilovakkal teli dél-afrikai vadonba látogat, hogy ellesse a zulu harcosok tradicionális konyhaművészetének titkait. Kalandozása során nemcsak a helyi kultúrában, de – egy helikopterből kiugorva – az Indiai-óceánban is elmerül, majd egy helyi séf társaságában nekiáll ünnepi menüt főzni egy zulu főnök számára.
Bemutató: 2020. szeptember 13-án, vasárnap 14.00-kor

Louisiana
A cajun konyha alapjait francia származású – a brit invázió elől Kelet-Kanadából délre menekülő – telepesek vetették meg Louisianában, még a 18. század közepén. Mik a titkai ennek a különleges ízvilágnak? Milyen alapanyagokkal szolgál a Mexikói-öböl és a Mississippi torkolatvidéke a helyi séfek számára? És ami legalább ilyen érdekes: Képes-e megállni a lábán a világ egyik leghíresebb séfje egy veszélyes mocsárban? Az izgalmas epizód többek közt erre is választ keres!
Bemutató: 2020. szeptember 20-án, vasárnap 14.00-kor

Indonézia
Gordon Ramsay ezúttal az Indonéziához tartozó Szumátrán keres inspirációt és új ízeket. Az alapanyagok beszerzése nem könnyű feladat, de a sztárséf még a testi épségét és a büszkeségét is hajlandó kockára tenni a tökéletes ízkompozíció elérése érdekében: ha kell, hajósinasként dolgozik a tengeren; ha arra van szükség, baljós, denevérektől nyüzsgő barlangokban kutat rákok után; és amikor úgy hozza a sors, még a bivalyfejés rejtelmeibe is beletanul. Látogatása legemlékezetesebb napja mégis akkor jön el, amikor úgy dönt, hogy részt vesz a helyiek hírhedt bikafuttató versenyén…
Bemutató: 2020. szeptember 27-én, vasárnap 14.00-kor

Guyana
Hova nyúlnak vissza a guyanai konyha gyökerei? Az epizódban ezt kutatja Gordon Ramsay a forró és párás Amazóniában. Miután leereszkedik egy kötélen egy helikopterről, egyebek mellett megkísérel puszta kézzel elejteni egy kajmánt; piranyára horgászik egy bambuszrúd segítségével; és még íjat is készít, hogy a helyiek módszerét követve arawanára vadásszon vele.
Bemutató: 2020. október 4-én, vasárnap 14.00-kor

India
Amilyen sokszínű kulturálisan és földrajzilag Dél-India, olyan gazdag és változatos a konyhaművészet is ezen a tájon. Gordon Ramsay-nek így a hegyektől a tengerpartig mindenféle környezetre fel kell készülnie, s nem is maradnak el a kihívások: az epizódban hol gigantikus halászhálókkal küzd az óceánon; hol égő csípésű tűzhangyák útjából igyekszik kitérni a szárazföldön; hol meg a torka lobban lángra egy átlagosnál is erősebb fűszerezésű helyi csemege elfogyasztását követően.
Bemutató: 2020. október 11-én, vasárnap 14.00-kor

Norvégia
Norvégiánál csak egy zordabb hely van: Norvégia decemberben... Északi kalandja során Gordon Ramsay többek közt alámerül a fjordok fagyos vizében, hogy kagylók után kutasson; zabolátlan rénszarvasokat fékez meg lapp pásztorok útmutatásai alapján; nem minden ellenérzés nélkül megkóstolja egy birka fejét; majd, amikor úgy érzi, hogy minden tudás és alapanyag birtokában van,
egy helyi séf társaságában nekikészül elkészíteni a karácsonyi vacsorát.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s