h i r d e t é s

Gondolnád, mire költünk évente 32 milliárd forintot?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Gondolnád, mire költünk évente 32 milliárd forintot?

2017. május 14. - 11:53

 

A Nielsen elemzéséből szemezgetett a Privátbankár.hu.

Fotó: pixabay.com

A gazdaságnak is a vásárlóerő lesz a mozgatórugója a szakemberek szerint, az emberek azonban már nem csak többet költenek egy boltban, de tudatosabbak is a termékeket illetően. A minőségibb, de valamivel drágább - úgynevezett prémium - termékek piaca folyamatosan bővül. De miből keressük a jobbat, és miért olyan fontos a háromrétegű, illatosított toalettpapír?

Jócskán átrendeződtek a hazai vásárlási szokások 2016-ban, egyre nagyobb kereslet mutatkozik ugyanis a jobb minőségű, ám valamivel drágább „prémium” kategóriás élelmiszerek és áruk iránt. Ezen élelmiszerek forgalma 11, a vegyiáruké pedig 9 százalékkal nőtt az elmúlt évben, összességében 303 milliárd forintot költöttünk prémium termékekre, ezt közölte a Nielsen a Privátbankár.hu-val. A tendencia mögött a fogyasztói bizalmi index folyamatos emelkedése, illetve stabilizálódása húzódik, ami azt jelzi, hogy a magyar fogyasztók optimistábbak és pozitívabbnak ítélik meg anyagi helyzetüket.

A leglátványosabb emelkedést a 100 százalékos gyümölcsleveknél mérték, ezek forgalma 34 százalékkal nőtt tavaly, összesen 53 milliárdot fordítottunk egészséges reggelire, ezen belül különösen jól futottak a sajátmárkás gyümölcslevek, ezek értékbeli eladása kétharmadával nőtt. Emellett többet kerestük a jó söröket (+30 százalék) és a nevesített sajtokat is (+12 százalék), utóbbira összesen 13 milliárd forintot költöttünk prémium kategóriás tejtermékre.

Mi az a prémiumtermék?

A kiskereskedelemben hagyományosan négyféle árkategóriát használnak: gazdaságos, alsó-közép, mainstream és prémium. Prémium minden olyan termék, ami az átlagáraknál legalább 30 százalékkal drágább.

32 milliárdot öblítettünk le a klotyón

A prémium vegyi áruk piacán a magyarok egyértelműen a minőségi, többrétegű vécépapír mellett tették le a voksukat, ebből 21 százalékkal fogyott több, mint 2015-ben. A teljes piac 32 milliárd forintra rúg, ennek majdnem a felét, 14 milliárd forintot teszik ki a pihe-puha papírok. Jól fogytak emellett a magasabb árkategóriájú gyerekpelenkák is, itt 26 százalékkal nőtt a prémium szegmens, illetve a náthaszezonban az illatosított, többrétegű zsebkendőket keressük inkább, itt 13 százalékos volt a bővülés.

A Nielsen által mért kilencven élelmiszer kategória közül a top 10 termékfajta 2016-ban, sorrendben: feldolgozott hús, sör, sajt, szénsavas üdítő, kávé, ásványvíz, gyümölcslé, tejföl, gyümölcs joghurt és hűtött szeletes édesség.

A vizsgált nyolcvan vegyi áru esetében a tízes toplista a következő: mosószer, vécépapír, pelenka, öblítő, mosogatószerek, papír zsebkendő, fogkrém, dezodor, tusfürdő és általános tisztítók.

 

privatbankar.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s