h i r d e t é s

Gázzal fűt? Fontos figyelmeztetés érkezett!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Gázzal fűt? Fontos figyelmeztetés érkezett!

2018. február 02. - 15:31

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a télen csalók járják a házakat, hogy kamu szén-monoxid-érzékelőket adjanak el 30-50 ezer forintért. Azt hazudják, hogy bírságolás jár, ha nincsen ilyen eszköz egy háztartásban. - írja a napi.hu.

Forrás: napi.hu

Az utóbbi időben csalók a katasztrófavédelemre és szén-monoxid-érzékelőket forgalmazó cégekre hivatkozva csöngetnek be lakásokba és árulnak szén-monoxid-érzékelőket.

Többnyire egyedül élő, idős embereket keresnek fel és győzik meg őket, hogy vásároljanak tőlük 30-50 ezer forintért szén-monoxid-érzékelőt, különben bírságra számíthatnak

- írja Facebookra kitett közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A hatóság emlékeztet, hogy nincs olyan jogszabály, mely alapján bírság járna azoknak, akiknek nincs ilyen eszközük. Az OKF szerint ettől még érdemes mérőberendezéseket vásárolni, mert a fűtési szezonban a nem megfelelő elvezetések, nem átjárható kémények miatt sokan halnak meg szén-monoxid-mérgezésben. Ezek ára viszont nem 30-50 ezer forint, a jó minőségű termékek "csak" 10-12 ezer forintba kerülnek.

A katasztrófavédelem honlapján elérhető azoknak az érzékelőknek a listája, amelyek megfelelő biztonságot nyújtanak.

Azért is érdemes egy jó mérőeszköz beszerzése, mert a kormánypártok októberben arról döntöttek, hogy nem kötelező az évenkénti (az elmúlt időszakban kétévenkénti) kéményellenőrzés. Ezt a lakástulajdonosoknak maguknak kell megrendelni, ezt viszont sokak elmulasztják. A riasztó ezekben a helyzetekben életeket menthet.

napi.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s