h i r d e t é s

Fukar másokkal, bőkezű magával. Ilyen az ember

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Fukar másokkal, bőkezű magával. Ilyen az ember

2020. augusztus 04. - 19:05

 

Az alábbi vers választ ad arra, hogy mit tenne az ember, ha Isten helyébe léphetne és rendelkezne az Ő kegyelmének tárházával, hatalmával:

Mondd: „Ha tiétek lenne Uram kegyelmének tárháza, ti bizony visszatartanátok azt, félve attól, hogy áldoztok belőle. Mert bizony, az ember fukar.” (Korán 17:100)

Azokhoz szól, akik Allah kinyilatkoztatásainak használati jogát csak az emberek egy szűk körére korlátoznák, mintha az hozzájuk kötődne. Vannak emberek, csoportok, kultúrák, akik maguknak követelik a jogot, hogy Allah Üzenetét közvetítsék a földön, míg Allah mindenki számára elérhető akar lenni közvetlenül. Allah kegyelme az egész Teremtésre kihat, mindenkinek jut belőle.
Kegyelmének tárháza sohasem merül ki. Csak a fösvény halmozza vagyonát, mert azt hiszi, ha költ belőle, akkor elfogy. Spirituális fösvények vagytok talán, akik Allah kegyelmét akarják visszatartani az emberek elől és azzal akartok sáfárkodni? Ez az oka talán, hogy nem akarjátok tudomásul venni az Új Tanító megjelenését, aki minden teremtmény számára elérhetővé akarja tenni Allah kegyét és gondviselését?

De a vers nem csak spirituális üzenetet tartalmaz. A materiális térben is visszatartjuk azt, amink van.
Hiába rendelkezünk többel, mint mások, nem tudatosítjuk magunkban, hogy nem a miénk, amit kapunk. Az csupán egy letét. Ha több van, mint elegendő, Isten ezzel kezünkbe helyezi a másokról való gondoskodás kötelezettségét. Nem lehetőséget, hanem kötelezettséget írtam. Az ember azonban más. Megvadítja az ösztön. Bármilyen ösztön. A pénz, vagyon, birtoklási vágy ösztönöket szít. Az állatnak is vannak ösztönei, de azok egy Allah által kimért pályán belül hatnak. Egy állat annyit ejt zsákmányul, ami napi megélhetéséhez kell. Nem vesz el többet a természetből, mint ami fenntartására elég. Az ember más. Szabad akaratával túllépi ezeket a határokat és felhalmoz. Felborítja az arányokat. Ezt teszi mindennel, amibe belenyúl.
Pedig semmivel jöttünk és semmivel megyünk. Csupán e földi lét zavarja meg agyunkat.

Az igazsággal is ez a helyzet. Azzal is így bánunk. Néha megmosolyogtató hozzászólásokat olvasok, amikor azt fejtegetik, hogy kinek van igaza? Ki nem szarja le? Hagyjátok már ezt a hülyeséget! Értsd meg: senkinek nincs igaza. Az igazság ezen a földön valamilyen hamis tudati állapot, szenvedély, vagy fegyverek igaza! Neked csak igazságérzeted van, ami hamis! Ha egy kicsit tovább pergeted az életed, később látod, hogy a korábbi igazságok elavulnak és újak jönnek helyére. És ha kisajátítod az igazságot, az eredmény ugyanaz lesz, mint az anyagi világ kisajátításával. Magadnak adsz belőle, másnak csak csöpögtetsz. A földön nincs igazság. A földön jog van, amit emberek állítanak elő. Mivel mi mind emberek vagyunk, a többség által előállított jog a mi jogunk, amit kötelesek vagyunk betartani, akár muszlimok vagyunk, akár nem. De azt tudnunk, kell, hogy amit előállítottunk, az nem igazság! Az jog! Hiába nevezik igazságszolgáltatásnak az erre épülő intézményt, az valójában jogot szolgáltat és mivel tökéletlen ezért állandó változásban van, hiszen követnie kell az állandóan változó teret, melyben működik. És még valamit kell követnie: a jog felett állók erőviszonyát és jellembeli sajátosságait. Mert emberek vagyunk!

Te és én zombik vagyunk, valljuk be. Azért vagyunk zombik, mert azt hisszük mindent látunk, értünk, felfogunk, de valójában hülyére vagyunk véve. Ránk vonatkozik egy zombikra alkotott jog. Ez az, ami beszabályozza életünket, mindennapjainkat és ezen keresi magát gennyesre minden ügyvéd, aki „megvéd” olyan esetekben is, amikor képtelenség betartani a jogot. Miért? Mert úgy van megszerkesztve, hogy három jogszabály közül kettő üti egymást, tehát a jog követésével válsz bűnözővé és védelemre szorulsz. Egy ilyen csapdában élnek a zombik.

Vannak, akik a jog felett állnak. Rájuk nem vonatkoznak ezek az előírások. Saját, vagy intézményük ereje az, ami eldönti mit tehetnek. Ha tovább lépünk eljutunk nagyhatalmak szintjéig, akikre semmiféle jog nem vonatkozik, kizárólag hadseregük, vagy pénzük ereje. Na persze, mondhatjátok, ott a nemzetközi jog! És azt ki csinálja? Kinek az érdekében fektették le!
Ja, és az ENSZ? Ugyanazt kérdezem: és azt ki tartja fent? Ki fizeti fenntartásának legnagyobb hányadát? És akármilyen határozatot is hoz, ki tartja be?

Afrikában többször lecsuktak. Általában mindig tudtam az okát. Bezártak, pénzt kaptak és elengedtek. Ott ez volt a jog. Volt egy eset, amikor nem tudtam miért zárnak be és azt sem tudtam, hogy miért engednek el. Majd megtudtam pár súlyos okot, de ezek nem tényekhez, hanem érdekekhez kötődtek. Nyilván nem az én érdekeimhez.

Úgyhogy így van ez, ha ember él a földön szabad akarattal, amit ösztönei irányítanak. Ha bármi sérti igazságérzetedet, jusson eszedbe a fenti vers. Megnyugodni ugyan nem fogsz, de talán magyarázatot kapsz arra, hogy kikkel élsz és milyen irányban változnál, ha Te osztanád a lapokat. Egyikünk sem különb.

Itthon Te zombi vagy, Orbán nem zombi. A nemzetközi térben Trump és Putyin nem zombik és Orbán zombi. Lehetne továbblépni, de végül mindenki eljut arra a szintre, ahol mind zombik leszünk és csak Allah (SWT) nem zombi. Na látod! Itt van az örök igazság, ami már nem jog!

Címkék: 

 

h i r d e t é s