h i r d e t é s

Franciaországban energiakatsztrófa fenyeget a szárazság miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Franciaországban energiakatsztrófa fenyeget a szárazság miatt

2022. augusztus 19. - 12:46

A franciaországi Loire folyó új mélypontot ért el, mivel a szárazság kiszárította a mellékfolyóit.

Forrás: BBC

A folyó nem csak turisztikai és környezeti szempontból értékes Európának, hiszen a francia villamosenergia-termelés húsz százalékát teszi ki a helyi atomerőművek kapacitása, azonban a vízhűtés hiánya miatt képtelenek a termelés folytatására - írta meg a Reuters.

A francia Loire folyó, amely a partjait díszítő kastélyok százairól híres, a legjobb időkben is sekély folyó, de idén még a lapos fenekű turistahajók is alig tudnak közlekedni a rekord szárazság miatt jelentősen leapadt vizeken. 100 kilométerre az óceáni folyótorkolattól, helyenként az emberek gyakorlatilag a folyó egyik partjáról a másikra sétálhatnak.

A Loire-völgy, ami a kastélyai miatt az UNESCO világörökség része, már korábban is szenvedett a történelmileg alacsony vízszintektől, de az idei szárazságnak kijózanítónak kell lennie. A Loire mellékfolyói teljesen kiszáradtak. Ez példátlan, aggódnunk kell

- mondta Eric Sauquet, aki a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Intézet hidrológiai vezetője.

A folyó élővilága számára az alacsony vízszint katasztrofális hatásokkal járhat. A sekély víz a felmelegedés során oxigént veszít, illetve könnyű prédává válnak a kócsagok és más ragadozók számára.

A halaknak vízre van szükségük az élethez, hűvös vízre. Amikor a vízszint ilyen alacsonyra csökken, a környezetük beszűkül, és a tócsákban rekednek

- mondta Sauquet.

Azonban a folyó kiszáradása nem csak környezeti és turisztikai károkkal jár, hanem Franciaország villamosenergia-ellátásában is fennakadásokat okoz.

A folyó jelenlegi vízhozama körülbelül 40 köbméter/másodperc, ami kevesebb, mint az átlagos éves szint öt százaléka. Ráadásul alacsonyabb lenne, ha a hatóságok korábban nem engedték volna ki a vizet a Naussac és Villerest melletti gátakból. A gátakat az 1980-as években építettek azért, hogy biztosítsák a folyó mentén épült négy atomerőmű hűtővízellátását.

A négy erőmű, vagyis a Belleville, a Chinon, a Dampierre és a Saint-Laurent együttes kapacitása 11,6 gigawatt, ami a francia villamosenergia-termelés közel egyötödét teszi ki.

Összehasonlításképpen: a paksi atomerőmű névleges teljesítménye 2 gigawatt.

Mivel az EDF több erőműve műszaki okok miatt már most is üzemképtelen, mások pedig a folyó alacsony vízállása miatt csökkentett kapacitással működnek,

egy vagy több Loire-erőmű bezárása Európa-szerte magasabb áramárakat eredményezhet.

Még 1976-ban sem volt ilyen alacsony a vízszint

- mondta Brigitte Gabory Defois, a folyóparton régóta élő lakos.

Az extrém szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állította a francia hatóságokat az elmúlt időszakban: napokkal a Franciaországot sújtó nagy erdőtüzek után, a szakadó eső elárasztotta a párizsi metró egyes részeit, és viharok sújtották Dél-Franciaországot. Mindeközben néhány déli faluba teherautókkal hordják továbbra is a vizet, mivel a természetes források kiszáradtak.

A klímaváltozás folyamatban van, ez tagadhatatlan. Minden embernek át kell gondolnia a vízkészletekkel kapcsolatos magatartását

- mondta Sauquet. (Portfolio)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s