h i r d e t é s

Fontos problémára hívta fel a figyelmet az infektológus a Favipiravir kapcsán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Fontos problémára hívta fel a figyelmet az infektológus a Favipiravir kapcsán

2021. november 24. - 10:43

Pusztai Erzsébet hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni gyógyszer csak a betegség első pár napjában hatásos, az emberek jelentős része azonban ennyi idő alatt nem jut el odáig, hogy megbizonyosodjon arról, hogy koronavírusos, ugyanis nem működik a tesztelési rendszer.

Nincs lényeges különbség a delta variáns okozta koronavírusos megbetegedés tüneteiben a korábban tapasztaltakhoz képest – ezt Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő mondta az ATV Start című műsorában. A szakértő elmondása szerint a különbséget az jelenti, hogy valaki be van-e oltva, vagy sem, az oltottak ugyanis, ha meg is fertőződnek, ritkábban kerülnek olyan súlyos állapotban, hogy lélegeztetőgépre kelljen kötni őket.

A szakértő beszélt arról is, hogy mivel az oltottak is elkaphatják a fertőzést, viszont nem betegednek meg olyan súlyosan, ezért a vakcina elsődlegesen az egyént védi, és az egészségügyet óvja a túlterheltségtől.

A járvány megfékezését a szigorítások szolgálnák – tette hozzá Pusztai, aki a kontaktusszám csökkentését és a maszkviselést tartja a legfontosabbnak. Ő a nemrég elrendelt kötelező beltéri maszkviselést is hamarabb bevezette volna.

A szakértő szerint ugyanakkor az egyik legnagyobb probléma az, hogy Magyarországon nincsenek „világos, tiszta” adatok a járvánnyal kapcsolatban. „Nagyjából, saccolgatva beszélnek a szakértők is, mert nem jutnak hozzá a korrekt adatokhoz” – fogalmazott Pusztai, és nehezményezte azt is, hogy még mindig nincs egyértelmű, világos protokoll arra vonatkozóan, hogy hogyan kellene kezelni egy koronavírusos beteget. Az orvosok személyes kapcsolatokból jutnak következtetésre – nehezményezte.

Pusztai egyébként azt mondta: csak akkor fogjuk tudni, hogy elértük a negyedik hullám csúcsát, ha már túl vagyunk rajta.

A koronavírus elleni favipiravir kapcsán pedig azt nehezményezte, hogy ez a gyógyszer csak a betegség első pár napjában hatásos, az emberek jelentős része azonban ennyi idő alatt nem jut odáig, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy koronavírusos, ugyanis nem működik a tesztelési rendszer. (atv.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s