h i r d e t é s

Földrengések alapján kideríthető, milyen gyorsan melegszenek az óceánok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Földrengések alapján kideríthető, milyen gyorsan melegszenek az óceánok

2020. szeptember 22. - 07:36

 

Mint ahogyan az atmoszféra, úgy az óceánok is forrósodnak a klímaváltozás következtében, hiszen az üvegházhatású gázok miatt a hő 90%-át ugyanúgy elnyelik.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A tengerek és óceánok felmelegedésének nyomon követése mindig is körülményes feladatnak számított. A hajóval történő feltérképezések során a tengerek csupán bizonyos részét tudják megfigyelni, miközben műholdakkal nem tudnak a felszín alatt vizsgálódni.

A legrészletesebb óceánok hőmérsékletével kapcsolatos fényképeket az úgynevezett Argo autonóm úszóflottával tudták elkészíteni a 2000-es évek elején, azonban globális szinten ezek az eszközök sajnos nem alkalmazhatóak.

Science tudományos lapban közzétett tanulmányból megtudhattuk, hogy a Kaliforniai Technológiai Intézet és a Kínai Tudományos Akadémia egy teljesen új módszert alkottak meg az óceánok vízhőmérsékletének mérésére – a víz alatti földrengések által generált hanghullámok sebességének meghatározásával képesek voltak megbecsülni a felmelegedés intenzitását.

A módszer meglepő módon nem számít új keletű vívmánynak, hiszen még 1979-ben Carl Wunsch és Walter Munk már felvetette annak az ötletét, hogy akusztikus hangokat kibocsájtó készülékekkel és a szárazföldön elhelyezett jelfogókkal meg lehessen mérni a hőmérsékleti változásokat, azonban ezt sosem tudták megvalósítani.


A kép illusztráció! - Forrás: needpix.com

Ezen próbálkozásokon felbuzdulva Venpo Vu, a publikáció főszerzője rájött, hogy a tengerfenék valójában saját, folyamatos hanghullámokat bocsájt ki magából apró földrengéseknek köszönhetően. Klasszikus értelemben véve nem is szeizmikus remegésekről, hanem inkább alacsony frekvenciájú akusztikus hangokról van szó, amelyek a vízben könnyedén terjednek.

Vu ötletének teszteléséhez az indonéz szigetvilágban lévő Niasra fókuszáltak, amely az Ausztrál–Indiai-lemez és a Szunda-lemez érintkezésénél található. Összesen 4 ezer Richter-skála szerinti 3-asnál nagyobb földrengésből származó akusztikus adatot gyűjtöttek be 2004 és 2016 között, valamint bebizonyították, hogy 2 047 remegés ugyanabból a forrásból érkezett.

Mindezek alapján kiszámították, hogy a Nias 0,008 Fahrenheit-fokkal melegszik évente, ami a korábbi kalkulációkhoz képest kétszer magasabb értékként fogható fel. Habár ez a felmelegedés nem tűnik túlságosan soknak, évszázadokon keresztül azonban komoly következményei lehetnek az ilyen arányú hőmérsékleti változásoknak. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s