h i r d e t é s

Fokozatosan a Földbe süllyednek a nagyvárosok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Fokozatosan a Földbe süllyednek a nagyvárosok

2021. február 19. - 08:27

 

A városok szó szerint saját súlyuk miatt roskadhatnak össze – és még hol vagyunk attól, hogy a klímaváltozás következtében megemelkednek a globális vízszintek, amelyek szintén negatívan befolyásolhatják a folyamatokat.

San Francisco - Forrás: pixabay.com

Az AGU Advances tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban Tom Parsons, az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának (USGS) geofizikusa arról írt, hogy a San Franciscóhoz hasonló metropoliszok történetük során 80 millimétert süllyedtek a talajba.

Az értékek sokkal magasabbak is lehetnek Parsons számításaihoz képest, a szakember ugyanis nem kalkulálta bele az infrastruktúrák, gyárak, gépjárművek, tömegközlekedési eszközök és emberek tényezőit.

Mindez baljós helyzet, hiszen nemcsak San Francisco, hanem más városok is hasonló sorsra juthatnak, az óceánok vízszintjének folyamatos emelkedése pedig csak tovább tetőzheti a problémákat a jövőben.

Parsons szerint a süppedés főként azért lehetett, mert a világ lakosságának zöme aránytalanul a partvidék felé vette az irányt, és a tenger mentén található városokban telepedett le, ezáltal egyre több épületet húztak fel, ezzel súlyosbítva tovább a helyzetet.

San Francisco körülbelül 1,6 billió kilogrammot nyomhat, ami elegendő súly ahhoz, hogy a Föld külső kérgét, a litoszférát lényegében meghajlítsa. Ekkora masszív tömeg könnyen befolyásolhatja bolygónk természetes úton keletkezett rétegét, tektonikai stresszt helyezve a kőzetburokra.

Parsons úgy gondolja, részletes, magas felbontású műholdfelvételek elemzésével sokkal pontosabb képet lehetne alkotni a süllyedésről, ezáltal minimalizálhatnák a kockázati zónákban fennálló veszélyeket, megelőzve ezzel az állapotok további romlását. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s