fbpx Filmklubokat indít a Nemzeti Filmintézet | CIVILHETES

h i r d e t é s

Filmklubokat indít a Nemzeti Filmintézet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Filmklubokat indít a Nemzeti Filmintézet

2021. szeptember 14. - 12:54

 

A Nemzeti Filmintézet (NFI) kezdeményezésére Csíkszeredától Sopronig összesen 23 egyetem karán indítanak filmklubokat szeptember közepén. A FILMIOKLUB-ok ingyenes vetítésekkel, beszélgetésekkel ismertetik meg a magyar filmet az egyetemista fiatalokkal.

Forrás: G7.hu

Az NFI keddi közleménye szerint a klasszikus magyar filmkincs és a közös mozizás élményének újrafelfedezése érdekében kezdeményezték a magyarországi és határon túli egyetemeken az egykor népszerű filmklubok újraindítását. Mint felidézik, néhány évtizeddel ezelőtt szinte minden egyetemen működtek filmklubok, amelyek jelentősen hozzájárultak a filmek ismertségéhez és az értő közönség kialakulásához.
    

"Egyetemista koromban rendszeresen jártam filmklubba, óriási hatással voltak rám a filmek és a közösségi moziélmény maga" - idézik a közleményben Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, aki hozzáteszi azt is, hogy évek óta nagy sikerrel működik a Müpamozi filmklub és tavaly ősz óta a FILMIO-nak köszönhetően kiváló minőségben, jogtisztán hozzáférhető online a magyar filmkincs java.
    

"Egyértelmű volt, hogy a FILMIO kínálta lehetőséget amint lehet, kiterjesztjük a közösségi filmnézésre, az egyetemek örömmel fogadták kezdeményezésünket. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok felfedezzék a közös mozizás értékes élményét és újabb generációk ismerjék meg a magyar film klasszikusait" - emeli ki Káel Csaba.
    

A FILMIO streaming-platformnak és az egyetemek filmklubszervezőinek köszönhetően szeptember közepén indulnak a FILMIOKLUB-ok, amelyekben a filmvetítések után meghívott szakértőkkel beszélgethetnek az egyetemisták. Az összegzésben kitérnek arra is, hogy az NFI a szervezők felkészítésére jelenléti és online oktatást is kínált, vendégül látja őket a Budapesti Klasszikus Film Maratonon és a Ludwig Múzeumban látható Nagylátószög - 120 éves a magyar film című nagyszabású kiállításon is.
   

A filmklubszervezők számára az NFI lehetővé teszi, hogy a FILMIO kínálatából ingyenesen vetítsenek digitalizált és felújított magyar filmeket kiváló kép- és hangminőségben, továbbá kommunikációs eszközökkel is támogatja a szervezési munkát - írják. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s