h i r d e t é s

Fiktív magyarországi lakcím, akár 300 ezer forint nyugdíj ukrán állampolgároknak

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Fiktív magyarországi lakcím, akár 300 ezer forint nyugdíj ukrán állampolgároknak

2019. október 10. - 16:16

 

Pár éve már a közösségi oldalon számtalan felháborodott poszt jelent meg arról, hogy az ukrán határ mellett virágzik a nyugdíj biznisz. 

A kép illusztráció! - Forrás: napi.hu

Kiderült a hírek nem alaptalanok, nem pletykáról van szó. Egy - ma is hatályos - 1963-as törvényerejű rendelet alapján Magyarország, az Oroszországi Föderáció és Ukrajna vonatkozásában öregségi és hozzátartozói nyugdíj, baleseti hozzátartozói nyugdíj, korhatár előtti ellátások, baleseti járadék, átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, valamint betegségi, anyasági ellátások, valamint a családtámogatási ellátások megállapítására van lehetőség. 

A nyugdíjhoz magyar állampolgárság nem szükséges, mindössze bejelentett magyarországi lakcímre van szükség. Az egyezmény alkalmazásának feltétele magyar, orosz vagy ukrán állampolgárság. A kérelemhez csatolni kell a magyar lakcímet igazoló okmányt /lakcímkártyát/. 

A magyar nyugdíjasok felháborítónak tartják, míg nekik szigorú feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy ellátást kapjanak, addig a szomszéd országbeli igénylőkkel igen nagyvonalúak a magyar hatóságok. A lakcím valódiságát nem ellenőrzik, jó pénzért pedig könnyen szerezhető magyar lakhely. A nyugdíjat igénybe vevők többsége nem lakik életvitelszerűen Magyarországon. 

A nyilvános adatok szerint a második Orbán - kormány hivatalba lépése óta jelentősen megnőtt a magyar nyugdíjat igénybe vevők száma. Olyanok élvezik az ukrán viszonylatban magasnak számító nyugellátást, akik egyetlen fillért sem fizettek be a magyar nyugdíjkasszába. Felháborító, hogy bemondásra kaphat például egy ukrán állampolgár 300 ezer forint feletti nyugdíjat, amit még megfejeltek - gondolom hátralék címén - több mint 3 millió forint azonnali kifizetésével. 

Így fordulhat elő, hogy a magyar nyugellátást kapó ukránok átlagosan jóval 100 ezer forint feletti összeget kapnak. Érdemes két számot megemlíteni: 

  • az ország keleti végein a magyar nyugdíjasok nagy többsége 100 ezer forint alatti ellátást kap; 
  • Ukrajnában az átlagnyugdíj összege 25 ezer forint körüli összegnek felel meg.

Van olyan romos épület Kelet-Magyarországon, ahova több tucat család van bejelentve, de az sem tűnt fel a hivatalnak, hogy a településen a régi önkormányzat épületébe is bejelentkezett vagy 30 ukrán. Egyik faluban, ahol ez a biznisz igencsak virágzik, korábban egy hölgy - arc nélkül - elmondta, jól jött a szegénység közepette, az 10-20 ezer forint, amit a bejelentkezésért kaptak az ukránoktól. Több szabolcsi település van, amelynek megduplázódott a lakossága a fiktív bejelentkezésektől. 

A szomszédos országbelieknek jó üzlet a magyar nyugdíj. A hazai döntéshozók lágyszívűsége - trehánysága, nemtörődömsége - miatt megéri az a kis többletmunka, amelyet a jogszabály szerinti kötelező okmányok benyújtása jelent. Ha ez még párosul a magyar állampolgárság felvételével is, az már csak hab a tortán. Talán nem véletlenül fordítják el a fejüket a magyar illetékesek, hisz' a kettős állampolgárság szavazati jogot is jelent. Némi előrelépést jelez, hogy 106 esetben született jogerős ítélet olyan ukrán állampolgárokkal kapcsolatban, akik hamis adatokkal kérvényeztek magyar állampolgárságot, útlevelet, továbbá jelentették be magukat magyarországi lakcímekre - derült ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amelyet a DK-s Vadai Ágnes parlamenti írásbeli kérdésére adott a közelmúltban. De ez a nyugdíj ügyet nem érinti.

Papíron minden törvényesnek látszik, ennek ellenére érthetetlen, hogy egy több mint 50 éves jogszabály alapján miképpen szerezhetnek még mindig ilyen könnyen magyar nyugdíjat olyan ukrán állampolgárok, akik soha nem dolgoztak Magyarországon, és egy forint járulékot sem fizettek. 

Szijjártó Péter külügyminiszter, tavaly a választások előtt megígérte, utánanéz az ukrán nyugdíjasok ügyének. Hangoztatta, egy kétoldalú megállapodásról van szó, amelynek módosításához mindkét félre szükség van. Meg fogja vizsgálni - mondta -, hogy ennek a módosításnak a szükségessége és a lehetősége fennáll-e. 

Azóta több mint egy év eltelt, a nyugdíj biznisz él és virul. Úgy látszik a tárcavezetőnek bokros teendői mellett nem volt ideje az üggyel foglalkoznia.

Pedig nem kis összegről van szó. A nagyrészt Kárpátalján élőknek évente mintegy 14 milliárd forintot fizetnek ki. Ha ezt a pénzt a magyar kisnyugdíjasok kapnák, - nagyjából 70 ezer ember kap 50 ezer forint, vagy annál kevesebb nyugdíjat - az ő nyugdíjuk több mint 16 ezer forinttal, átlag 30 százalékkal emelkedhetne. 


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s