h i r d e t é s

Fideszesek lopásai miatt felfüggeszthetnek több ezer milliárd uniós támogatást

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Fideszesek lopásai miatt felfüggeszthetnek több ezer milliárd uniós támogatást

2017. november 15. - 07:20

 

Vizsgálódik az EU, és a lopós fideszesek miatt bukhatjuk az uniós milliárdokat, amelyek nélkül nincs ma Magyarországon fejlesztés. 

Forrás: Kettős Mérce - Blog.hu

Egy áz általam indított OLAF-bejelentés kapcsán - a 24.hu friss információi szerint - a 420 milliárd forintos víziközmű-tender kapcsán az Európai Bizottság már kimondta, hogy nem működik megfelelően a magyar ellenőrzés. Most ennél is nagyobb pofonra készül: több mint ezer milliárd forintnyi szerződésben fognak kutakodni az auditorok. - írja Berkecz Balázs

Információim szerint is súlyosak a brüsszeli kifogások, a pályázati rendszer alapjait érintik (vagyis gyökeres átalakítást tennének szükségessé). Korábbana portfolio.hu és az azóta sajnálatos módon kinyírt Népszabadság is úgy értesült, hogy a támogatásokért felelős Regionális Főigazgatóság udvarias, de határozott hangú levélben tudatta Lázárral, hogy a kormánynak engednie kell: az a pénzosztási szisztéma, amely a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felszámolása után a miniszterelnökség fennhatósága alatt a tárcáknál kiépült, ugyanúgy nem felel meg a vonatkozó uniós előírásoknak, mint a kérdéskört szabályozó, idén elfogadott magyar törvény és kormányrendelet.

Információim szerint nincs ma olyan operatív program, amelyik kapcsán ne lenne valamilyen vizsgálódás az Európai Csalás Elleni Hivatalnál, és a szabálytalanságok miatt elzárultak a pénzcsapok Brüsszelben. 

Sajnos az EU-nak nyomós oka van arra, hogy felfügesszenek több ezer milliárd uniós támogatást. Itt van néhány példa az Orbán-rendszer korrupt működésére:

Központosított lopás: 420 milliárdos gigatender haveroknak

Mint ismert, 2016. március 19-én tettem bejelentést az OLAF-nál egy gigatender miatt, mert a gyanú szerint a kormány arra készül, hogy egyszerre 420 milliárd forintnyi munkát juttat közpénzből fideszes oligarcháknak. Emlékezetes, márciusban a HVG írt arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Programiroda követelményeinek szinte csak a Duna Aszfalt Kft., a Mészáros és Mészáros Kft. és a Békés Drén Kft. képes majd megfelelni.

Áprilisban az Átlátszó számolt be arról, hogy több Fidesz-közeli cég, többek között egy Mészáros Lőrinccel és Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal összefüggésbe hozható, OLAF-vizsgálatban is érintett vállalkozás segít majd lebonyolítani csalás-gyanús, 420 milliárd forint összértékű közbeszerzéseket a Nemzeti Fejlesztési Programiroda megbízásából, 5 milliárd forint uniós pénzért. 

Tavaly április 14-én ismét az OLAF-hoz fordultam, mert az Átlátszó alapos cikkét olvasva az a gyanúm támadt, hogy Orbán és Tiborcz haverjai tömött zsebekkel fognak segíteni 420 milliárddal telepakolni újabb fideszközeli zsebeket. Az ötmilliárdos tenderen ugyanis öt ajánlattevő nyert, akiken keresztül eljuthatunk a gönyűi kikötőtől Felcsútig, a Design Terminaltól Garancsi Istvánig, áttételesen pedig természetesen Tiborcz István felé tartanak a szálak. 

A Világgazdaság értesülése szerint az Európai Bizottság már áprilisban kérte ennek a 420 milliárdos közbeszerzésnek a leállítását, de ennek ellenére Orbánék nem álltak le, 2016 augusztusban - a gyanúmat megerősítve - születtek meg az első eredmények a 420 milliárd forintos gigatenderen. A felcsúti polgármester cégén kívül megbízást kapott az EuroAszfalt Kft., Swietelsky, a Penta, a Hódút, a Magyar Vakond és az A-Híd is.

Mint ismert, február 27-én jelent meg a Közbeszerzési Hatóság hivatalos lapjában egy felhívás, amely kereken 500 milliárd forintos keretközbeszerzés keretében várt ajánlatokat a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet hatáskörébe utalt építési beruházások megvalósítására vonatkozóan. Mivel túl nagy keretösszegről szól a közbeszerzés, ráadásul a pénzügyi fedezete sincs meg a gigatendernek, ezért minden előzmény szerint valószínűsíthető volt, hogy fideszes haverokra van szabva a kiírás, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordultam. 

Kamupályázattal vesztette el uniós pénz jellegét 17 milliárd forint

24.hu cikke szerint kamupályázatot írt ki az Orbán-kormány, amit a Klikkel nyerettek meg korábban megvalósított programokra, így 17 milliárdot az államkassza nyelt el. Pont akkora összegű támogatást nyúltak le, mint amekkora a KLIK gigászi adósságállománya volt. Az ügy rendkívüli összegű uniós közpénzzel történt visszaélés gyanúját veti fel, ezért ez esetben is az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordultam.

Hollókő és Becsó

A magyar közügyek átláthatóságáért küzdő, Pulitzer-emlékdíjas atlatszo.hu 2016 augusztusában egy másik aggasztó, az uniós pénzekkel való visszaélés gyanúját felvető információkról számolt be "Az uniós milliárdokból felújított Hollókőn épül a fideszes Becsó család háza" című cikkében. Az atlatszo.hu által feltárt összefüggések alapján egy bejelentésben arra kértem az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) illetékeseit, hogy vizsgálják ki ezt a csalás és korrupció gyanúját felvető ügyet.

Rendszerszintű összeférhetetlenség Magyarországon az uniós finanszírozású Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban

A magyar kormány 272/2014. (XI. 5.) rendelete - amely a 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szól – komoly összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel, és jelentős visszaélésekre adhat okot, ráadásul több megyéből van olyan jelzés, hogy el is indult a "játék" ezekkel a pénzekkel, ezért bejelentést tettem az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF). A gyanúm - sajnos - természetesen beigazolódott: egyenlőtlen, igazságtalan és szakmaiatlan a területfejlesztési pénzek elosztása: fideszes pártkomisszárokon keresztül döntik el, hogy egyes településekre mennyi közpénz jusson fejlesztésre. Több helyen - így Baranyában, Békésben és Veszprémben is - alapos a gyanú, hogy hivatali visszaélés, költségvetési csalás, illetve hanyag kezelés bűncselekményét követték el a területfejlesztési források elosztásánál, emiatt az Együtt feljelentést és OLAF-bejelentést tett

Az Orbán Viktorhoz kötődő korrupt személyi kör, családtagok és strómanok 2010 után állami befolyással szerzett vagyonát kártalanítás nélkül visszavesszük és kárpótlásra fordítjuk. 

Jóvátételi adót vetünk ki azon vállalkozásokra, amelyek az elnyomó Orbán-rendszerrel kollaborálva anyagi haszonélvezői voltak a rendszer közbeszerzéseinek és működésének. A jóvátételi adó bevételét kárenyhítésre és kárpótlásra fordítjuk az Orbán-rezsim kárvallottjainál.

 

berkeczbalazs.blog.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s