fbpx Fenntartható vadászat nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás | CIVILHETES

h i r d e t é s

Fenntartható vadászat nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Fenntartható vadászat nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás

2021. szeptember 18. - 13:22

 

Fenntartható vadászat nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás - mondta a vadászati és természeti világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos szombaton Pörbölyön, a Gemenc Zrt. családi napjának megnyitóján.

forrás: Kadarka.net

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központban, az Egy a természettel című világkiállítás előzetes vidéki rendezvényén Kovács Zoltán hozzátette: az egy hét múlva nyíló világkiállításon 75 ezer négyzetméteren tárják a közönség elé azt, amit szeretne megmutatni Magyarország a világnak és a világ Magyarországnak a fenntartható vadgazdálkodásról.
    

"Be fogjuk mutatni, hogy a vadászok hogyan teszik talán a legtöbbet azért, hogy a fenntartható természetgazdálkodás hosszú távon is működőképes legyen" - hangsúlyozta."Arra ösztönzünk mindenkit, hogy látogasson el Budapestre, és vegyen részt a vidéki rendezvényeken" - mondta, megjegyezve, hogy egy hét alatt húszezer diák jelezte részvételét a kiállításon.
    

Beszélt arról is, hogy az elmúlt két és fél évben, illetve a remények szerint a következő években egyre-másra tudják bemutatni azokat a "gyöngyszemeket", amelyek a magyar társadalom javát is szolgálva emléket állítanak vadgazdálkodóknak, vadászattal, vadászati művészettel foglalkozóknak. Megemlítette, hogy pénteken a Somogy megyei Lábodon a vadászati témákat megjelenítő festő, grafikus, báró Schell József emlékére avattak parkot és kiállító teret.
    

Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a társaság cégfilozófiája, hogy a gemenci ártéri táj jellegzetes arculatát, különleges ökoszisztémáját, erdőtársulásait, védett növény és állatfajait fenntartsa, és megőrizze a következő generációk számára úgy, hogy mindez az eredményes gazdálkodás mellett a nemzet javát szolgálja. "Azon dolgozunk, hogy fenntartható erdő- és vadgazdálkodásunk megőrizze hírnevét" - tette hozzá.
    

Úgy fogalmazott, örülnek annak, hogy a családi nappal a világkiállítás vidéki programjaként a "vadgazdálkodás összetett feladatára" és a világkiállítására egyaránt ráirányíthatják a figyelmet. Megjegyezte: a gemenci gímszarvas legendás, a múlt században három világra szóló trófeát adott a térség, legutóbb 1986-ban lett gemenci trófea a világranglista első helyezettje, és az még ma is a lista harmadik helyén áll - mondta.
    

Vedelek Norbert (Fidesz-KDNP), a Bács-Kiskun megye közgyűlés alelnöke többek között hangsúlyozta, hogy közösen kell óvnunk az épített és a természeti környezetet. Nincs olyan települése az országnak, ahol ne lenne fejlesztés, építkezés, "a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően jut pénz és erő szimbolikus építkezésekre közös múltunk, kincseink megőrzésére is" - fogalmazott.
    

A gemenci erdőgazdaság a családi napon csaknem húsz programmal várja az érdeklődőket; többek közt megtekinthető az 1896-os millenniumi kiállításon is felállított és Habsburg Frigyes főherceg nevéhez köthető, historizáló stílusú vadászkastély, benne a gemenci gímszarvast bemutató interaktív kiállítás, valamint egy természetfotó-tárlat. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s