h i r d e t é s

Félnek a gyerekek, a szülők és a tanárok is a nyitástól

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Félnek a gyerekek, a szülők és a tanárok is a nyitástól

2021. április 14. - 07:15

 

Sok szülő nem engedi a gyerekét iskolába jövő hét hétfőn, de van olyan pedagógus is, aki szintén azon gondolkodik, hogy nem megy be dolgozni.

A kép illusztráció! - Forrás: Getty Images

A kormány döntése szerint április 19-én kinyitnak az általános iskolák, május 10-én pedig a középiskolák. A nyitás ellen tiltakoztak pedagógusszervezetek és diákszervezetek, és a járványügyi adatok sem azt mutatják, hogy itt az ideje a nyitásnak. Bár a pedagógusokat hosszas könyörgések után elkezdték beoltani, de ahhoz, hogy védettség alakuljon ki náluk, az oltás után 2-3 hétnek kellene eltelnie, ez viszont sok általános iskolás tanárnál nem fog teljesülni. A rossz járványügyi adatok mellett pedig egyre több hír jelenik meg arról, hogy már egyre több gyerek kerül kórházba koronavírus-fertőzéssel. 

Nem engedik a gyerekeket iskolába

Egy 5 gyermekes anyuka, Szilvia már most biztosan tudja, hogy sem a két középiskolás, sem a két általános iskolás gyerekét nem fogja április 19-én iskolába engedni, mert nem tartja biztonságosnak. A kisebb gyerekének az osztályfőnöke ráadásul pár napja halt meg koronavírusban, így ez csak tovább növeli a félelmüket. Ezt mindkét iskola igazgatójának meg is írta. A középiskola igazgatója eleve megadta ezt a lehetőséget a szülőknek, de az általános iskola intézményvezetője is megértő volt.

A tanárok viszont már most közölték, hogy mivel jelenléti oktatás van, nem tudják digitálisan is tanítani azokat, akik nem mennek be, ezért ezt a szülőknek kell megoldaniuk. Mindössze annyi segítséget kapnak, hogy a KRÉTÁ-ba a tanárok feltöltik a házi feladatokat, és leírják, mit vettek az órán aznap.

Szilvia szerint ezért nem könnyű ezt az utat választani, hiszen a részéről is sokkal több munkát igényel, együtt kell tanulnia a gyerekekkel. Neki viszont ebben van már gyakorlata, mert már ősszel sem engedte iskolába a gyerekeit, és akkor is sikerült úgy megoldani, hogy ne kelljen osztályozó vizsgát tenniük: év közben többször is bementek a gyerekek dolgozatot írni, hogy legyen minden tantárgyból jegyük. 

Szilvia azt mondja, hogy ő ebben az évben már nem engedi a gyerekeit iskolába, amivel egyrészt megvédi őket, de másrészt tudja, hogy a gyerekeknek rossz, hogy kilógnak a sorból, ha adott esetben ők az egyetlenek, akik nem vesznek részt a jelenléti oktatásban. 

Féltik a gyerekeket

Rácz Beatrixnek egy 4. és egy 7. osztályos gyerekét is várja hétfőn az iskola, de az édesanya egyelőre még bizonytalan, hogy mit fog tenni. A nyitást mindenesetre egyértelműen elítéli.

Szerinte a legnagyobb baj, hogy az általános iskolás korú gyerekek nem fogják tudni a járványügyi szabályokat betartani, így nagyon könnyen megfertőződhetnek. Amiatt is aggódik, hogy bár beoltották a tanárokat, ettől még ők is terjeszthetik a vírust. Novemberben a kisfiának az egyik tanítónője végigfertőzte az első sorban ülő 7 gyereket, köztük az ő fiát is. 

"Az első és a második hullámban kevésbé aggódtam a gyerekeim miatt, de most olyanokat lehet hallani, hogy gyerekek vannak lélegeztetőgépen. Még sosem féltettem annyira őket, mint most, hogy kinyit az iskola” - mondja.

Van olyan szülő is, aki nem tudott az egyik vagy a másik oldal mellett állást foglalni, mert szerinte vannak a nyitás ellen és mellett szóló érvek is. Lilla gyereke 5. osztályos, és egyrészt szeretné, ha a gyereke többet érintkezne szociálisan, másrészt úgy látja, hogy a digitális oktatás sokkal nehezebb is, jobban lehet tanulni a frontális oktatásban. Annyiban viszont az iskolanyitás ellen van, hogy félti a pedagógusokat. Az iskolájukban nincs állandóan takarító, a vécépapír is már délelőtt 10-re elfogy, ezért a higiéniai feltételek sem teljesülnek. Ő végül úgy döntött: „meghajlok a nép akarata előtt, csak döntsenek, és mondják a «tutit», hogy merre lépjek.”

Ez már a tanároknak is sok

Mariann 40 éve dolgozik pedagógusként, és azt mondja, sok mindent látott már a pályája során, de ez már neki is sok. Bár ő már megkapta az oltást, azon aggódik, hogy lehetetlen lesz betartani a járványügyi szabályokat, amikről kis számításokat is végzett.

„Most leginkább az foglalkoztat, hogy hogyan fogjuk megoldani az iskolák nyitásakor azt, hogy egy emberre 10 m² terület jusson, ugyanis a kormány azt a rendeletet hozta, hogy a boltban minden 10 m² területen lehet egy ember. Na most, számoljunk csak: egy tanterem körülbelül 4x5 méter, akkor ez 20 m². Akkor hogy is van ez? Két gyerek, plusz a tanár. Már nem jó, nincs meg a megfelelő légtér, az osztálylétszám pedig 20 fő” - írja Mariann, aki ugyan be van oltva, de szerinte ez még nem jelenti azt, hogy nem betegedhet meg.

Egy másik általános iskolai pedagógus pedig leginkább attól tart, hogy ő hiába van beoltva, ettől még megfertőzheti a gyerekeket, akik akár a családtagjaiknak is hazavihetik a vírust. Emiatt azon gondolkodik, hogy bemenjen-e jövő hét hétfőn dolgozni. (444.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s