h i r d e t é s

Felhős, párás és napos tájak egyaránt..

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Felhős, párás és napos tájak egyaránt..

2017. február 14. - 07:14

 

Eleinte a Dunától keletre erősen felhős, borult lesz az ég, míg a Dunántúlon a változóan felhős, napos idő várható - írja az Időjárás.hu.

Később északnyugat felől keleten is egyre többfelé felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. A jelenlegi előrejelzések szerint a hét közepétől kissé lassul az enyhülés, pénteken pedig egy gyenge hidegfront vonul át hazánkon, számottevő csapadékot azonban várhatóan nem okoz.

Délelőtt a középső-, valamint a keleti országrészben a hajnali ködfoltok többsége feloszlik, illetve megemelkedve rétegfelhőzet alakul ki belőlük. Nyugaton változóan felhős, alapvetően napos, máshol viszont továbbra is borongós időre van kilátás.

Csapadék általában nem alakul ki, legfeljebb hószállingózás fordulhat elő keleten. Délután északnyugat felől egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet, a Tiszántúli és déli tájak kivételével több-kevesebb napsütésre szinte mindenütt készülhetünk. Eleinte keleten még lehet hószállingózás, majd nem valószínű csapadék.

Többnyire gyenge lesz a légmozgás, 0, 7 fok közötti maximumhőmérsékletekre számíthatunk.

Napközben emésztési panaszok, este alvászavar is jelentkezhet

Kedden folytatódik a frontmentes időszak, emellett azonban a hét második napján meginduló melegedés melegfront jellegű tüneteket okozhat az erre fokozottan érzékenyek körében - írja a meteoklinika.hu.

Egyeseknél emésztési zavarok, illetve puffadásos problémák jelentkezhetnek, intenzívebb panaszokat a nyugati megyékben élők tapasztalhatnak. Az érintetteknek ajánlott a zsíros, fűszeres ételek helyett inkább a zöldségalapú, könnyen emészthető fogásokat választani, míg a tejtermékek, a kávé, illetve a cukros italok lehetőleg kerüljenek tiltólistára.

A Dunántúlon a hidegre fokozottan érzékenyek közül többeknél a nap első felében görcsös panaszok léphetnek fel, de a tünetek délutánra várhatóan fokozatosan mérséklődnek. Amennyiben Ön is hasonló problémával küzd, igyekezzen a szokásosnál több folyadékot, lehetőleg vizet inni, de az olajos magvak és a teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztása is jótékony hatással bírnak.

Este sokan szokatlan álmatlanságot, illetve alvászavart tapasztalhatnak, egyesek csak hosszú idő után és csupán rövid időszakokra képesek álomba merülni. A könnyebb elalvás érdekében este vegyen egy forró, levendulás fürdőt, illetve illóolajának párologtatásával teremtsen nyugodt hangulatot szobájában. Érdemes lefekvés előtt meginni egy pohár meleg, mézes tejet is, amely szintén hatásos segítségnek bizonyulhat.

Reggel a Dunától keletre többfelé párás, helyenként ködös lesz az idő, a forgalmasabb városi csomópontokban megemelkedik levegő károsanyag-tartalma. Főleg a levegő PM10 koncentrációja növekedhet meg, délutánra azonban várhatóan ismét az egészségügyi határérték alá süllyedhet a szintje.

Keleten reggel a pára- és ködfoltokban lecsökkent látástávolság, máshol a deres és könnyen csúszóssá váló útfelület miatt nagy a balesetveszély. Ezeken a területeken nagyobb körültekintéssel javasolt közlekedni, valamint ajánlott mérsékelni a sebességet is. Napközben a Dunántúlon a vakító napsütés is zavaró lehet, aki tehát arra jár, érdemes napszemüveget is bekészítenie a kocsiba.

meteoklinika.hu / idojaras.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s