h i r d e t é s

Felébredt a hibernációból egy 24 ezer éve jégbe fagyott állat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Felébredt a hibernációból egy 24 ezer éve jégbe fagyott állat

2021. június 13. - 07:25

 

A szibériai permafroszt rétegben talált apró állatka képes volt túlélni több mint 24 ezer évet – az esemény még a kutatókat is meglepte.

Forrás: Michael Plewka

Rengeteg minden történt az elmúlt 24 ezer év során, az emberek például éppen a kerámia művészetét tanulták, miközben egy csomó hadjárat lejátszódott, meghódította Európa Amerikát, és még sorolhatnánk.

Az egyik parányi állatkát ezek az események cseppet sem zavarták, a mikroszkopikus lény, amit csak bdelloid kerekesféregnek hívnak, extrém hidegben feküdt mozdulatlanul az északi sarkkör felett található permafroszt mélyén, és aludta kriogén téli álmát, ami kicsit hosszabbra sikeredett, mint azt tervezte.

Végül egy orosz, európai és amerikai tudósokból álló kutatócsapat felébresztette 24 ezer éve tartó álmából a többsejtűt, amely miután felkelt, mintha mi sem történt volna, elkezdett szaporodni és osztódni.

Erre a jelenségre még egyszer sem volt példa, ilyen hosszú alvó állapotból ugyanis általában nem szoktak revitalizálódni az élőlények, nem beszélve arról, hogy a szaporodáshoz belső energiaforrások ekkorra már el szoktak fogyni – adta hírül a CNET magazin.

Stas Malavin, a nem mindennapi tudományos feltárás vezetője elmondta, a kriptobiózis egyik ékes példáját láthatták, ami időtől függetlenül megvalósulhat, csupán megfelelő kriogén, vagyis fagyott körülmények szükségesek hozzá, így a hibernáció valójában realizálható folyamat, nemcsak a sci-fi filmek szüleménye.

Vannak élőlények, mint például moszatok és különféle növények, amelyek szintén képesek voltak túlélni a permafroszt rétegben, állatokról azonban ezt még egyszer sem sikerült bizonyítaniuk. Természetesen minél bonyolultabb szervezeti felépítésről beszélünk, annál nehezebb a hibernációt lefolytatni, ám a kerekesférgek egyszerű állatok, ezért nem véletlen, hogy 24 ezer évig tartó alvás után újból feltámadtak. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s