h i r d e t é s

Fejenként 3 liter víz, fél évig

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Fejenként 3 liter víz, fél évig

2022. május 26. - 18:31

Naponta csupán három liter ivóvíz jut fejenként Hajdúbagos lakosságának fél éven keresztül. A 2100 fős településen felújítják a vízhálózatot, a munkálatok idején a helyiek konténerből vehetnek vizet.

Hajdúbagos - Forrás: users.atw.hu/hbrezervatum/hajdubagos.htm

Fél évig egy konténerhez kell járnia a város 2100 fős lakosságának ivóvízért például ha főzni szeretnének. Mindezt azért, mert a csapból jövő héttől szűretlen víz folyik majd, ami mérgező a magas arzéntartalma miatt. Fél évig napi három liter ivóvíz jár majd fejenként a hajdúbagosiaknak - ennyi és nem több. Felújítják az ivóvízszűrő berendezést ezért van szükség a korlátozásra. Pályázaton nyerték a pénzt rá, de azt még akkor nem tudták milyen áldozatokkal jár az új berendezés kiépítése. A polgármester szerint túl kis kapacitású a vízkonténer, amit a kivitelező felállított a lakosoknak.

„Hatezer liter víz/nap nem biztosítja a napi 3 litert. Ha az iskola, óvoda, az idősek otthona, na meg a 400 főre főző konyha minden nap vesz magához vizet, akkor 2 liter jut már csak, ami elfogadhatatlan” - nyilatkozta az ATV Híradónak Szabó Lukács, Hajdúbagos polgármestere.

A helyiek fel vannak háborodva a megoldáson. Van, akinek egy kilométert kell gyalogolnia azért, hogy legyen majd mit innia otthon.

Eddig az önkormányzat megbízásából a debereceni vízmű szolgáltatta az ivóvizet a településen, viszont a felújítás ideje alatt a kivitelező kötelessége az egészséges ivóvíz biztosítása a lakosok részére. Sem a Debreceni Vízmű, sem a kivitelező Euró Aszfalt nem kívánt nyilatkozni az ügyben. (atv.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s