h i r d e t é s

Fatwák követése

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Fatwák követése

2021. január 27. - 18:59

 

Milyen fatwát kövessünk?

Fatwa az a rendelkezés, ítélet, melyet egy vallást ismerő személy hoz. Attól függően, hogy az adott közösségben van-e erre képzett személy, annak döntése számít, akit a közösség elfogad. Egy kisebb közösség esetében lehet sejk, aki vallásvezető, tanító, egy nagyobb közösségben pedig qadi (bíró), mufti stb.

Fatwára akkor van szükség, ha egy kérdésre a hívő nem talál választ a Koránban és ezt követően a Szunnában. A sorrend nagyon fontos! Az első mindig a Korán, mert az és annak aktuális magyarázata az elsődleges jogforrás. Ezt követi a Szunna, ami gyakorlatilag a Próféta (béke reá) hozzávetőleg 60.000 meghagyását, hozzá kötődő kijelentéseket jelenti, melyeket hiteles források jegyeztek fel. Ha ezekben sem találjuk a választ, kereshetünk megoldást az Idzsmá-ban, ami a tudósok által közösen elfogadott vélemény. Ha pedig ez sem elég, akkor fordulhatunk a közösség megfelelő tudósához, aki gyakorlatilag ugyanezeket a lépcsőket járja be és analógiákat keresve hoz ún. „következtetett, vagy levezetett” döntéseket és e levezetések módszertana a Qiyasz. Ez egy erre kialakított tudomány.

Ő az, Ki lebocsátotta rád (ó Mohammed) az Írást, benne az ítélő Áyákkal, mik a Könyv Fundamentumai, mások példázatok. De kiknek szívében romlottság honol, a hasonlatost követik, keresve a Fitnát (viszálykeltést), keresve az ahhoz vezető értelmezést. De nem tudja más annak értelmezését, csak Allah. Kik megingathatatlanok a tudásban, mondják: „Hiszünk benne! Ez mind Urunktól való!” Nem éri fel (az Üzenetet), csak az értés embere. (Korán 3:7)

A személy, tudós, aki tanulmányoz, levezet, következtet, elemez, a Mudzstahid, az általa elvégzett munka az Idzstihád, ami az Iszlám ügyéért való önzetlen áldozatvállalást jelent. Tehát az, aki Idzstihádot végez, legyen az bármilyen rangú, beosztású személy, az a tudós, akinek véleményére a többiek adnak. Az előbbi áya azt a kifejezést használja rájuk, hogy „raszikhún fi al-ílm”, azaz megingathatatlanok a tudásban.

Ezek szellemében térjünk vissza az alapkérdésre: milyen fatwát kövessünk?Ilyen kérdést nem szabad feltenni. A kérdés alapjában véve rossz! Azt a fatwát kell követni, amit a mufti, qadi, sejk, tehát Mudzstahid kiad. De csak a saját magunk által követett Mujtahid! Ugyanis csak a Mudzstahid rendelkezik madzheb-el, azaz „vallási irányzattal”, ő ismeri az adott Iszlám jogiskola előírásait. A köznépnek nincs „mazheb” -je, csak a muftinak, mudzstahid-nak van. Egy amerikai jog más, mint a kínai jog. Ennek jogi berendezkedését, rendelkezéseit csak az amerikai és kínai jogászok ismerik részletesen, az amerikai és kínai közemberek nem! Így van ez Iszlám esetében is. Ezért az a személy, aki fatwát keres és egyik muftitól vándorol a másikig, amíg maga számára a legmegfelelőbb rendelkezést meg nem találja, hibát követ el! Ez tilos! Még nagyobb hiba, ha a fatwát az interneten keressük és addig szörfözünk, míg a legjobbra nem lelünk. Ilyen nincs! Az interneten általános jogvéleményeket lehet keresni, esetleg megjeleníthetők korábbi esetek és az azokra vonatkozó, kiadott fatwák, de a konkrét esetre vonatkozólag kötődni kell egy adott Mudzstahid véleményéhez és rendelkezéseihez. A mai viszonyokat tekintve ez a Mudzstahid lehet egy neten működő valaki, aki ilyen úton ad ki fatwát, de akkor minden további kérdésben is csak hozzá lehet fordulni. Polgári perek esetén sem lehetséges válogatni bíróságok között. Ha pedig egy bíróság döntést hoz, azt meg lehet fellebbezni, de nem lehet azzal elutasítani a bírósági döntést, hogy keresünk egy másik bíróságot mindaddig, amig jó döntés nem születik.

A neten való szörfözés, vagy könyvtárazás jogi ügyekben csak egy esetben elfogadott. Ha az adott mudzstahid át akarja tekinteni, hogy a különböző madzheb-ek tudósai a korábbiakban milyen ítéleteket hoztak és milyen levezetések alapján. Ezt az összehasonlító tanulmányozást nevezzük „talfiq”-nak. Ez felkészülést igényel, ezért nem mindenki alkalmas talfiq gyakorlásához.

Tehát milyen Fatwát kövessünk? A Koránt, Szunnát, Idzsmát, és helyi keresetekben pedig azt a Muftit, vagy Mudzstahidot, akihez tartozunk. Ha pedig egyszer kikötöttünk valaki mellett, akkor következetesen kövessük az ő döntéseit a jövőben.

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s