h i r d e t é s

Fákat vágtak ki a Szent Rókus Kórház udvarán, a szomszéd lakók tiltakozásba kezdtek

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Fákat vágtak ki a Szent Rókus Kórház udvarán, a szomszéd lakók tiltakozásba kezdtek

2020. május 22. - 08:39

 

A Szent Rókus Kórház kertjében szerda reggel négy fát kezdett kivágni FŐKERT Zrt., a vállalat szerint a fák már menthetetlen állapotban voltak, és veszélyt jelentettek. - írja az atlatszo.hu.

Forrás: atlatszo.hu

Mivel a fakivágást nem kísérte megfelelő tájékoztatás, a szomszédos lakóházban élők spontán tiltakozásba kezdtek: úgy értesültünk, hogy a rendőrök is intézkedtek a helyszínen. 

Szerda reggel Budapest VIII. kerületében, a Blaha Lujza tér közelében fekvő Szent Rókus Kórház kertjében a fővárosi kertészet vállalata, a FŐKERT Zrt. fákat kezdett kivágni. A szomszédos épület lakói reggel a fűrészek hangjára lettek figyelmesek, sokan pizsamában rohantak ki megnézni, hogy mi történik a fákkal.

Odalettek a százéves fák, és odalett az árnyékunk, reggel, volt aki még pizsamában ment le tiltakozni, sok az idős, volt, aki az ablakból sírva követte az eseményeket. Reggel békésen megpróbáltuk akadályozni a fakivágást, körbeálltuk a fákat, amikor megjelentek a rendőrök, akkor pedig félreálltunk

– számolt be az egyik lakó.

Megkésett a lakosok tájékoztatása

A FŐKERT Zrt. honlapján olvasható, hogy a fák állapotát korábban felmérte a vállalat, és megállapították, hogy négy fát kell eltávolítani, három darab japánakácot károkozás veszélye miatt, egy fát pedig azért, mert kiszáradt. További hét fa esetében állapotjavítás érdekében ápolási munkák szükségesek. A honlapjukon is szerepel, hogy a fakivágást május 20-21. között tervezték.

Az állapotfelmérésről, a fakivágás időpontjáról a kerítésre is felfüggesztettek egy tájékoztatót, a lakó szerint a favágás előtt mindössze egy nappal került ki a papír.

Márciusban egyébként már kivágtak három fát, amelyek a FŐKERT szerint szintén élet-és balesetveszélyesek voltak. “A feltárt kockázati tényezők és a járvány miatt kialakult helyzet hatására akkor úgy ítélték meg szakembereink, hogy a három fa azonnali beavatkozást igényel, így kivágásra kerültek.” A lakó szerint akkor azért intézkedtek olyan gyorsan, mert féltek, hogy a fák a mentőautókra dőlhetnek.

Márciusban egyébként elmaradt az önkormányzat tájékoztatása, akkor azt írták, hogy „a fakivágásokról a Főkert nem tájékoztatta a kerületet, a jövőben azonban szorosabb együttműködést kezdeményeznek”.

Megkérdeztük Bardóczi Sándort, Budapest új főtájépítészét az ügyről, aki szerint a FŐKERT Zrt. felmérésében lehet bízni, valóban rossz állapotban vannak a kivágásra ítélt fák. Az más kérdés, hogy megfelelő gondozással ez az állapot megelőzhető lehetett volna. „Mint tudjuk, az elmúlt harminc évben kevés pénz jutott a fák gondozására a fővárosban, hiszen a fák nem beszélnek vissza, és nem panaszkodnak.”

A főtéjépítész hallott arról, hogy reggel tiltakozás volt a Szent Rókus Kórház udvarán, úgy értesült, hogy egy személy megdobálta a FŐKERT munkatársait, akiknek a felelősségük elhárítani a veszélyt.

A FŐKERT annyiban hibázott, hogy nem történt meg időben a lakosok tájékoztatása. Sikerült egyeztetnem Rádai Dániellel, a kerület alpolgármesterével, akivel közösen azt szorgalmazzuk, hogy történjen meg a kerület érintett lakóinak a lakossági tájékoztatása, ahol a FŐKERT munkatársai bemutatják személyesen is a favizsgálati adatlapokat.

Rádai Dániel, városfejlesztési alpolgármester szintén kiment a helyszínre, lapunknak azt a tájékoztatást adta, hogy “négy fa kivágása közül kettő szemmel láthatóan is indokolt volt. A másik kettő bár szemre egészségesnek tűnhettek, életveszélyes sérülések és betegségek miatt kerültek kivágásra, amelyek vágása közben is mindenki bizonyosságot nyerhetett a törzs korhadásáról, így abszolút megalapozott volt a döntés.”

A városfejlesztési alpolgármester is beszélt a lakókkal, mely során elmondása alapján sikerült konstruktív mederbe terelniük a párbeszédet a beavatkozások szükségességét illetően, aziránt, hogy nem egy ismeretlen nagyberuházás okozta a beavatkozásokat és a fák mindegyike pótlásra kerül majd (ez jogszabályi kötelezettség is).

A kérdéseinket elküldtük a rendőrségnek is, akik arról tájékoztattak, hogy “2020. május 20-án 7 óra 58 perckor a FŐKERT munkatársa tett bejelentést, hogy a VIII. kerület, Szent Rókus Kórház előtti parkba fák ápolása céljából érkeztek, azonban munkájukat többen akadályozzák. A kiérkező rendőrök a helyszínen lévőket igazoltatták és megállapították, hogy bűncselekmény, szabálysértés nem történt. A munkálatokat akadályozó embereknek a FŐKERT szakembere tájékoztatást adott a munkálatok szükségességéről.”

Kerestük az ügyben a FŐKERT Zrt.-t is, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

atlatszo.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s